Модель ринку землі буде змінюватись — Нагорний

4 месяца назад 0

Більшу частину свого існування вільний ринок землі в Україні перебував в умовах повномаштабної війни. Проте це не стало на заваді продовженню реформи, з 1 січня 2024 року почався її другий етап.

Заборони залишаються ті ж. Іноземців на ринок не допустять без рішення всеукраїнського референдуму, а державна земля досі під мораторієм.

Про те, як може змінитися модель українського ринку землі, припустимо за 5 років після нашої перемоги, розповів керівник земельної агенції Volodar Володимир Нагорний в інтерв'ю «Володимир Нагорний: Малоймовірно, що іноземці отримають дозвіл купити землю в Україні» на Kurkul.com.

За його словами, звичайно, що і ринок зазнаватиме змін, і модель може трохи змінитися.

«Наразі у нас класична, коли власник землі здає її в оренду, а агровиробник нею користується і, відповідно, сплачує оренду. Надалі, можливо, створюватимуться певні кооперації власників і користувачів щодо розподілу прибутку з землі, а не отримання стабільної орендної плати. Це, до речі, досить таки популярна схема у Сполучених Штатах», — пояснив експерт. 

Він додав, що також існує така модель, коли купує землю один власник, а для того, щоб нею користуватися, винаймає відповідну керуючу компанію або суб’єкта — наприклад, фермера. І тоді вже фермер отримує свій заробіток або свою зарплату, залежно від домовленостей.

Нагадаємо, Volodar проводить додатковий набір інвесторів для придбання земель в усіх регіонах так званого кукурудзяного поясу (лісостепової зони). Деталі щодо співпраці можна дізнатись за тел.: +38 (093) 081-18-17. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.