Ринок землі в Україні: Дворічний огляд та зміна уявлень

10 месяцев назад 0

За 2 роки існування ринку землі в Україні середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 35,2 тис. грн. За цей період було здійснено 37 783 операцій купівлі-продажу сільгоспділянок.

Проте щодо роботи механізмів ринку землі було безліч упереджень. Співзасновник земельної агенції «Volodar» Володимир Нагорний у матеріалі «Два роки ринку землі в Україні – досягнення та провали і як його змінили війна» на AgroPolit.com розповів про те, як на практиці «провалилися» основні земельні міфи.

Перший міф — 10% людей продаватимуть свою землю не вагаючись і відразу

«Не продали. Станом на травень 2023 р., із 29 млн пайових земель, угод відбулось на площу трошки більше 388 тис. га або 1,3 % за 2 роки. Тобто продають землю в 10 разів менше власників, ніж очікувалось. Рахую, що це хороший маркер того земля для людей має цінність моральну так і матеріальну (пасивний дохід)», — розповів фахівець.

Другий міф — власники продаватимуть паї за дарма

«Якщо дивитись офіційну статистику про середню вартість одного га в 39 тис. грн, то можна погодитись. Але треба зважити наступне — незважаючи ні на що, продавці стараються частенько приховати реальну вартість угод і повідомляють нотаріусу занижену вартість, але щоб вона не була меншою від нормативної грошової оцінки. Не забуваймо також про той пул земель, які до відкриття ринку були оформленні спекулянтами, як емфітевзиси і відразу після 01.07.2021 року попали у статистику як угоди з купівлі-продажу, оскільки «сторонам» договору схеми потрібно було узаконити відчуження. Ну й звичайно, що ніхто не розкриває в такому випадку реальну вартість земельної ділянки, а вписують мінімально можливу суму в розмірі НГО», — пояснив Володимир Нагорний.

Третій міф — землю скуплять спекулянти

«Прошу повірити на слово, 99% покупців земель — це фізичні особи та приватні інвестори. Купують не заради перепродажу, а заради подальшої передачі в оренду українським аграріям», — додав співзасновник земельної агенції «Volodar».