В Херсоні за 7 мільйонів ремонтують ізолятор, перетворений росіянами на катівню, попри те, що триває розслідування

6 месяцев назад 0

З перших днів окупації Херсона у 2022 році росіяни захопили ізолятор тимчасового тримання, який згодом став катівнею. Наразі нацполіція  тендер на 7 мільйонів гривень на ремонт цього ізолятора. І це попри те, що слідчі дії досі тривають.

Тендер виграла компанія з Одеської області — ТОВ «МД-Констракт». Угоду уклали на 7 044 141,41 грн на капітальний ремонт ізолятора тимчасового тримання по вулиці Теплоенергетиків, 3 у Херсоні. За умовами угоди ремонт мають закінчити до 25 грудня 2023 року. 

Згодом суму зменшили через зменшення обсягів фінансування поточного року — до  5 426 200,00 грн. План робіт передбачає, що вони вже почались.Однак не зрозуміло, як можуть виконувати роботи в приміщенні колишньої катівні. І для чого це робити в Херсоні, де обстріли тривають цілодобово. Лише за жовтень росіяни  місто 602 рази з 2706 снарядів. Але це ще не все. Приміщення ізолятора знаходиться дуже близько до узбережжя Дніпра – менше ніж 1,5 кілометра, а росіяни — на іншому березі. Приміщення та будівлі навколо вже потерпають від обстрілів: як житлові, так і нежитлові (росіяни влучали в гуртожиток та бібліотеку поруч, в багатоповерхівки). Отже, ймовірність обстрілу ізолятора, де бюджетним коштом роблять ремонт загальною вартістю 7 мільйонів гривень, дуже висока.

Журналістка «Антикорупційного виміру» подала інформаційний запит до Нацполіції про необхідність виконання ремонту. Поліція у відповідь на запит розповіла, що ремонт виконують через те, що існує необхідність відновлення функціонування та приведення у відповідність до чинного законодавства діяльності ізолятора після деокупації Херсона. Також правоохоронці відповіли, що триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до ЄРДР 09.03.2022 за ч.ч. 1 та 2 ст. 438 КК України за фактом створення російськими окупаційними військами та функціонування у приміщенні ITT місця незаконного утримання місцевих мешканців, у якому їх піддавали тортурам, триває, проводяться необхідні слідчі дії. 

Отже, поліція виконує капітальний ремонт приміщення під цілодобовим обстрілом росіян, а також за умови, що слідчі дії щодо облаштування катівні у цьому приміщенні ще тривають. Тобто в майбутньому може постати проблема доведення фактів деяких злочинів росіян. До цього варто додати, що чимало людей, які були в полоні і перебували в цьому приміщенні, і досі перебувають у полоні росіян: точна кількість осіб невідома. Тож існує ймовірність, що за умови ремонту вони не можуть дати повноцінних свідчень та, наприклад, підтвердити, як виглядали ті чи інші приміщення ізолятора.