В Україні пропонують оформлювати договори оренди землі в електронній формі

6 месяцев назад 0

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10165, мета якого — спростити оформлення права оренди землі за типовим договором в електронній формі. Про це пише AgroPolit.com.

Проєктом закону пропонується внести зміни до закону України «Про оренду землі», якими встановити, що типовий договір оренди земельної ділянки може бути укладений сторонами в електронній формі шляхом подачі орендодавцем чи орендарем до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяви про реєстрацію права оренди.

Така заява має бути засвідчена кваліфікованими електронними підписами орендодавця та орендаря земельної ділянки. У заяві мають бути встановлені істотні умови договору оренди землі, визначені Законом.

Державна реєстрація права оренди земельної ділянки в електронній формі або надання вмотивованої відмови у державній реєстрації має відбуватися протягом п’яти робочих днів з дня подання заяви.

Підставою для відмови у державній реєстрації може бути лише невідповідність інформації, вказаної у заяві, вимогам закону.

На думку авторів, прийняття законопроєкту забезпечить встановлення спрощеного механізму оформлення права оренди землі за типовим договором в електронній формі.

  • В Україні запрацює пілотний проєкт із масової оцінки земель
  • В Україні заборонять нецільове використання земель Каховського водосховища
  • У держпідприємств вилучатимуть земельні ділянки с/г призначення без їх згоди — президент підписав Закон

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.