У НБУ заявили про блокування карток та закриття рахунків українців за порушення

4 недели назад 0

Банки масово блокують карти та закривають рахунки українців через численні порушення. У НБУ повідомили, що за певних умов вони мають право за власною ініціативою розривати співпрацю з клієнтами.

У Національному банку України повідомили, що фінансова установа може в односторонньому порядку розірвати договір у разі порушення чинного законодавства. Йдеться, зокрема, про закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення".

Клієнт банків може втратити доступ до своїх рахунків, якщо виникли сумніви щодо його ідентифікації та/або верифікації. Також — якщо не можна визначити кінцевих бенефіціарних власників або у банку виникає сумнів щодо того, що клієнт виступає від свого імені.

Підставою для розірвання договору може бути відсутність документів чи даних від клієнта щодо перевірки. У такій ситуації йому можуть надати статус "неприйнятно високого ризику".

Банкам не сподобається, якщо клієнт або його представник надав неправдиві дані про себе, щоб обдурити працівників установи. Деякі причини для розірвання договору з банком з його ініціативи можуть бути викладені в його умовах.

У НБУ пояснили, що для визначення підозрілої фінансової операції банк має повідомити про таку фінансову операцію Спеціально уповноважений орган. Проте банк в односторонньому порядку відмовляє клієнту в обслуговуванні виключно за наявності підстав, зазначених у статті 15 закону про запобігання легалізації.

"Банк самостійно приймає рішення про відмову клієнту у проведенні фінансової операції чи обслуговуванні, керуючись при цьому вимогами законодавства у сфері протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму та внутрішніми документами та з урахуванням ризик-орієнтованого підходу" , — цитує Нацбанк "Обозреватель".
Нагадаємо, що підозрілі транзакції можуть призвести до блокування карток фізосіб, наприклад, за відмови підтвердити походження тієї чи іншої суми. При цьому часто карають самі банки, які неякісно перевіряли клієнтів й пропустили порушення.