Поліцейські затримали вандала “Легендарної тачанки” на Херсонщині

2 года назад 0

Вкрадені частини монументу вилучили.

Каховські правоохоронці затримали вандала монументу “Легендарна тачанка”. Ним виявився неодноразово судимий за крадіжки 30-річний житель сусідньої Любимівки.

Як розповів керівник відділення поліції №1 Каховського районного відділу поліції Віктор Попов, вийти на нього вдалось завдяки каховчанці, яка повідомила, що нещодавно купувала лом бронзи. Коли поліцейські його вилучили, з’ясувалось, що це фрагменти понівеченого монументу. За словами жінки, вона навіть не здогадувалась про походження металобрухту.

За приблизними підрахунками зловмисник зняв з “Легендарної тачанки” біля 250 кг бронзи. Усі ці фрагменти вилучені й направлені на експертизу для встановлення суми збитків. Відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст 185 Кримінального кодексу України — крадіжка. Вандалу загрожує до 3 років позбавлення волі.

Про понівечення монументу “Легендарна тачанка” стало відомо 8 листопада. Востаннє подібні спроби масштабного вандалізму тут фіксували з 20 років тому.

Частина раніше зрізаних фрагментів монументу зберігається в місцевому КП “Комунальне транспортне підприємство”. Повернути їх на місце комунальники не можуть і пояснюють це відсутністю в Україні фахівців та спеціального обладнання. Заважає відновленню “Тачанки” й відсутність інформації про точний склад сплаву, з якої вона виготовлена.

Пам’ятник “Легендарна тачанка” виготовлено у 1967 році. Його встановили на честь 50-річчя так званої “жовтневої революції” 1917 року.

На Херсонщині не вщухає дискусія про майбутнє цього монументу, адже згідно з законами України він підлягає демонтажу. Проте жодних реальних кроків задля його збереження ані місцева, ані державна влада так і не зробила. Зараз монумент занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка культурної спадщини національного значення. Невдовзі його повинні виключити з цього реєстру, якщо влада так і не визначиться з його подальшою долею.

Олег БАТУРІН.

Фото ГУНП у Херсонській області.