Політв’язень Володимир Якименко порізав вени в колонії

9 месяцев назад 0

Політв’язень Володимир Якименко порізав собі вени в колонії, таким чином протестуючи проти примушення шити форму для російських силовиків: належної медичної допомоги чоловік не отримав, йому лише перев’язували руку. Також йому не давали жодних ліків, навіть після того, як піднялася температура.

Про це під час  правозахисниками Центру прав людини ZMINA  політв’язнів, які потребують лікування, розповів голова Об’єднання родичів політв’язнів Кремля  Ігор Котелянець .

Володимир Якименко. Фото з сімейного архіваЦей кричущий випадок стався у виправної колонії №4 міста Пугачов Саратовської області, де чоловік відбуває незаконне покарання.

“Володимира вкотре примушували шити одяг для спецодяг для силовиків РФ, що саме по собі є вже якимось видом психологічних тортур. Він вкотре відмовився, тоді йому пригрозили тортурами”, — уточнив правозахисник.

Якименко вирішив, що краще переріже собі вени, але не допустить цих тортур. Після того, як це сталося, у колонії чоловіку не надали жодної адекватної медичної допомоги: просто перебинтували руку, й протягом тижня міняли перев’язку.

Котелянець нагадав ситуацію, коли взимку Якименко звертався до тюремного лікаря по меддопомогу через високу температуру. У відповідь почув, що його не обслуговуватимуть, бо “хохлів треба вбивати, а не лікувати”. Тоді чоловіка просто відправили у камеру без жодних ліків.

Володимир Якименко – таксист та активіст “Автомайдану” із села Чаплинка на Херсонщині. Чоловік активно допомагав українській армії на Донбасі та кримчанам, які у 2014 році залишали півострів через російську окупацію. 11 червня 2017 року, коли він учергове перетинав адміністративну межу з півостровом, його затримали російські силовики. Вони звинуватили українця в транспортуванні наркотиків, які йому нібито підклав пасажир, і в перші дні катували, щоб отримати зізнання. Підконтрольний Кремлю суд у Криму дав чоловіку п’ятнадцять з половиною років колонії.

Про бранця Кремля в Україні дізналися лише наприкінці вересня 2019 року.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму.