Дно Каховського водосховища стрімко перетворюється на ліс, – еколог Української природоохоронної групи

7 месяцев назад 0

За три місяці з катастрофи дно Каховського водосховища почало стрімко заростати молодими деревами: тополями та вербами. Саме ці види дерев століттями росли вздовж Дніпра та пристосовані для життя в цих умовах.

Про це розповів у статті для “Української правди” голова ГО “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк.

“Саме в цей час, на початку червня, верби та тополі масово розсівають своє насіння. Мільярди насінин летять з потоками вітру в усі боки і ось, потрапивши на поверхню водосховища, яке саме стрімко втрачало воду, рівномірно розподілились хвилями по зволоженому субстрату. Вистачило трьох місяців, щоб в деяких місцях молоді дерева вже досягли висоти людського зросту. Годі уявити, який ліс буятиме тут за рік”, – зазначив Василюк.

За його словами, дну колишнього водосховища більше не загрожує стати пустелею, як про це помилково говорили чиновники Міндовкілля, а неймовірно швидкими темпами перетворюється на величезний молодий ліс. 

Верби, які ростуть на дні водосховища. Фото виконавчої директорки громадської організації "Екологія-Право-Людина"

Зокрема, він додав, що площа території, що зараз заростає лісом – фактично дорівнює всій площі лісів Херсонської та Запорізької областей.

Раніше писали, що працівники Нацпарку "Кам’янська Січ" засіяли дно колишнього Каховського водосховища конюшиною, люцерною та іншими рослинами. 

Дивіться у відео Медіаплатформи “Вгору”, як будували ГЕС, та до яких фатальних подій це призвело у 1950-роках.