Голопристанська громада: допомога ВПО та людям, які перебувають на окупованій території»/>

4 месяца назад 0

Люди, які змогли виїхати з окупованої території, звертаються до Голопристанської МВА щодо виплат і пенсій. Також звертаються місцеві жителі, що не змогли покинути свої домівки.

Про це повідомила голова Голопристанської громади Світлана Лінник в ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

Вона додала, що в основному є проблеми з невиплатою грошей пенсіонерам через те, що вони отримували кошти на Укрпошту в громаді, або ж застарілі їхні дані в банку.

Також Лінник розповіла, що торік завдяки благодійним фондам жителям окупованої Голопристанської громади вдалося переказати гроші на суму близько 200 тисяч гривень.

І в цьому році у МВА планують реалізувати проєкт щодо фінансової підтримки людей, які залишаються в громаді, коштом волонтерів, людей та донорів.

Водночас чиновниця зазначила, що жителям громади доволі важко виїхати. Наприклад, у грудні 2023 року російські окупанти принижували, допитували людей, які виїжджали, ще й розірвали українські паспорти.

27 лютого 2022 року Голу Пристань та громаду окупували російські війська. Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, Гола Пристань була затоплена на 85 відсотків. Орієнтовно до 50% затоплених будинків непридатні для проживання. У місті окупаційна влада досі не дістала тіла загиблих з-під завалів будинків, які зруйнувала повінь. За офіційними даними, які відомі українській владі, у Голій Пристані загинуло 10 людей, проте реальна кількість загиблих може бути значно більшою. Жителів Голопристанської громади, будинки яких були затоплені чи зруйновані, російські окупанти розмістили в базах відпочинку на окупованій Херсонщині, що призначені для проживання влітку. Відомо, що в окупованій Голопристанській громаді орієнтовно проживає до 10 тисяч людей. У Голій Пристані залишилося до трьох тисяч населення.

Також Світлана Лінник у коментарі “Вгору” розповіла, що з ночі 13 січня в Голій Пристані частково немає газо-, водо- і електропостачання. У віддалених селах Голопристанської громади газ не проведений, там люди обігрівають домівки твердим паливом. Світлана Лінник каже, що російська окупаційна влада не забезпечує селян безплатним вугіллям чи іншими паливними матеріалами.