Яким був Херсон на смак у ХІХ столітті? Вінтажну кухню вже можна спробувати у ресторанах міста

5 лет назад 0

Судак під соусом марешаль, дюшес, пулярда тулуз. Саме такі вишукані страви замовляли у ресторанах Херсона 130 років тому. Однак спробувати їх на смак можна і сьогодні. В Херсоні почав діяти унікальний гастрономічний проект «Херсон. Вінтажна кухня».
Ідейною натхненницею виступила краєзнавець міста Марія Тарасова, а ось кулінарною реалізацією займалася ціла команда професійних шеф-кухарів на чолі з Олександром Шостак.
Меню у провідних закладах харчування тогочасного Херсона постійно друкувалися в місцевих газетах «Рідний край» та «Юг». Нині в арсеналі проекту налічується понад 40 таких оголошень. Поміж яких автори одразу звернули увагу на ресторан одеського готелю.
Головною проблемою, з якою зіткнулися організатори це назви страв. Вони були написані російською мовою, але французькими словами. Для точного і правильного розшифрування рецептів долучили професійних перекладачів та кулінарів з Франції. Історик Марія Тарасова зазначає, на межі 19-20 століття Херсон був справжнім центром туризму. Тож не дивно, що українська кулінарія тих часів увібрала в себе кращі традиції багатьох народів.
Проект, аналогів якого в Україні не має вже встиг потрапити до Національного реєстру рекордів України за кількістю одночасно приготованих вінтажних страв. Окрім того, ініціатива містить й історичну складову.
Робота з архівними документами, та їх перекладами тривала рік. Та ще півроку знадобилося херсонським кухарям аби втілити написане у реальність. Голова Херсонської філії Асоціації шеф-кухарів Півдня України Олександр Шостак розповідає, ідеєю гастрономічного проекту захопився одразу.
Шеф-кухар не приховує, іноді доводилося працювати ночами. Загалом на доведення кожної страви до смаку кулінари витрачали більше двох тижнів.
Автори проекту наголошують, вінтажна кухня дуже легка. Приготувати рецепти прабабусь може кожна домогосподарка. В цьому наша знімальна група переконалася на власні очі.
Для його приготування Вам знадобиться курча, лісові гриби, печериці, один яєчний жовток, сметана, вершкове та рослинне масло, трави та спеції.
Після чого курча відправляють в духовку на 15-20 хвилин при температурі 120 градусів. Тим часом Олександр Шостак готує соус до страви
На досягнутому автори проекту зупинятися не збираються. В планах на майбутнє відтворити усе меню, зокрема перші та десертні страви. Та і це ще не все. Організатори діляться вже встигли запатентувати проект, тому попереду співпраця з багатьма рестораторами зі всієї України Нині відчути на смак давній Херсон можна в семи закладах міста з позначкою проекту «Херсон. Вінтажна кухня».