Колишнього окупаційного голову Чорнобаївської громади заочно визнали винним у колабораціонізмі

6 месяцев назад 0

Суд Києва визнав винним у колабораціонізмі 50-річного мешканця села Чорнобаївка Юрія Турульова. Навесні минулого року він очолив окупаційну адміністрацію Чорнобаївської громади.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок 24 жовтня.

Як зазначається, у ніч на 2 травня було захоплено приміщення сільської ради Чорнобаївки. 

А 6 травня депутат сільради представив Юрія Турульова як нового голову окупаційної військової адміністрації. Турульов зібрав колектив і запропонував продовжити роботу, однак працівники в повному складі відмовилися, покинули приміщення, де був російський прапор, та перейшли працювати в інше місце, ідеться в дописі. 

Сам Юрій Турульов неодноразово давав інтервʼю, представляючись головою.

Секретарка Чорнобаївської сільської ради розповіла в суді, що після індивідуальної розмови із кожним працівником сільради йому відмовляли в співпраці. 

З вироку суду відомо, що співпраця чоловіка з Росією підтверджуються його телефонними розмовами під час окупації. Зокрема, невідомий абонент привітав його із новою посадою і дав поради щодо роботи. Інший співрозмовник повідомив Юрію Турульову, що на вулиці Набережній люди вночі розмалювали стовпи “під прапор” та запитував, чи затирати. Обвинувачений погодився і доручив зʼясувати, хто це зробив. Також телефоном Юрій Турульов організовував перефарбування стели на вічному вогні.

Після деокупації Чорнобаївки (11 листопада 2022 року) у приміщенні сільради знайшли розпорядження за підписом Юрія Турульова та план евакуації із приміщення сільради із печаткою двоголового орла, зазначається в матеріалі.

Його заочно засудили до 10 років увʼязнення з конфіскацією майна. 

На сайті проєкту Evocation.info ідеться, що Юрій Турульов прожив у селі Чорнобаївка понад 30 років. Він 11 років працював у сфері автоперевезень, був керівником місцевої автостанції, заступником начальника Херсонського об’єднання автостанцій, начальником Херсонської приміської автостанції ТОВ “Херсонавтотранс”. 

Раніше ЦЖР інформував, що Юрія Турульова 19 жовтня призначили новим гауляйтером Горностаївської громади Каховського району на Херсонщині. 

Нагадаємо, у червні 2022 року окупанти повідомили про замах на Юрія Турульова, але він вижив. Тоді ж СБУ оголосила йому про підозру в колабораційній діяльності й оголосила в розшук.

У квітні 2023 року СБУ затримала у Вінницькій області 30-річну доньку Юрія Турульова, яка також працювала в окупаційній адміністрації Чорнобаївки.