На Херсонщині викрили інтернет-шахрая, на рахунку якого більше 100 жертв

7 лет назад 0

Інтернет-шахрай з міста Каховка Херсонської області продавав на сторінках у соціальній мережі неіснуючі товари, брав передоплату, а після отримання грошей видаляв сторінку і через деякий час під новим ім’ям створював нову сторінку. Загальна сума збитків, завданих жертвам шахрайства, складає приблизно 150 тисяч гривень. Херсонські кіберполіцейські встановили потерпілих з різних областей України: Миколаївської, Одеської, Харківської, Вінницької, Сумської та багатьох інших.

Про це повідомляють у відділі комунікації поліції Херсонської області.

По Херсонській області заяви від ошуканих громадян стали надходити до поліції з листопада минулого року. А коли працівники відділу протидії кіберзлочинності в Херсонській області почали розплутувати злочинну схему інтернет-шахрайства, то виявили ще близько 100 постраждалих і в інших регіонах України.

Схема скоєння злочинів була наступною. Чоловік в одній з соціальних мереж розміщував оголошення про продаж кросівок та курток за зниженими цінами. Крім того, він заманював потенційних покупців вигідними акційними пропозиціями (купуєш 2 товари, третій отримуєш в подарунок). З клієнтами спілкувався лише по переписці, обов’язковою умовою була 100% або часткова передоплата. Жертви афери платили за неіснуючі товари від 200 до 3 тисяч гривень. Після переведення грошей на рахунок зловмисника, покупець товар не отримував і гроші йому не поверталися. Зворотній зв’язок із продавцем зникав.

Злочинні дії каховчанина кіберполіцейські спільно з працівниками Каховського відділу поліції документували близько місяця з використанням високих інформаційних технологій та всього комплексу слідчо-оперативних заходів. Чоловіка затримали у місті Каховка біля банкомату, коли він намагався зняти гроші, отримані за продаж неіснуючого товару.

— Ми провели обшук за місцем проживання 22-річного зловмисника, вилучили кілька платіжних карт, на які потерпілі перераховували кошти. Всі шахрайські операції він здійснював зі свого мобільного телефона, — повідомив начальник відділу протидії кіберзлочинам у Херсонській області Причорноморського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України Володимир Солодкий. – Також ми встановили, що чоловік усіляко убезпечував себе від можливості бути викритим поліцією. Крім постійної зміни імені та сторінок, за 500 гривень він купував у місцевих жителів їх банківські картки, щоб отримувати на них грошові перекази. Гроші витрачав на власні потреби.

Херсонські кіберполіцейські зібрали достатню доказову базу причетності жителя Каховки до вказаних шахрайств. Наразі зловмиснику повідомлено про підозру. Відкриті кримінальні провадження за ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.