На Херсонщині за 4 місяці стягнуто більше 44 мільйони гривень аліментів

6 лет назад 0

"Маємо гарні результати! Завдяки командній роботі працівників Херсонської юстиції з початку року стягнуто аліментів на утримання дітей більше 44 мільйони гривень. У результаті чого 15 844 дитини отримали свої законні кошти. Як порівняння – за 8 місяців минулого року було стягнуто 48,7 мільйони гривень. І це є підтвердженням ефективності Закону #ЧужихДітейНеБуває", – розповів начальник Херсонської юстиції Костянтин Хутковський. 

Він також нагадав злісним неплатникам аліментів, що Міністр юстиції Павло Петренкоу Верховній Радіпрезентував другий пакет законодавчих змін, які посилюють відповідальність неплатників аліментів.Вкрай важлива ініціатива – збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину.

Нині – це менше 1000 гривень.

Крім цього, зміні передбачають:

  • Українці, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 6 місяців, не зможуть входити до складу Кабінету міністрів, займати посади державної служби категорії «А», займати посади заступників міністра, зареєструватися кандидатами у народні депутати і депутати місцевих рад.
  • Якщо заборгованості перевищить 12 місяців – це буде підставою для звільнення таких осіб чи припинення їх повноважень.
  • Розмір аліментів збільшуватиметься автоматично, залежно від строку несплати:  не платиш 1 рік – заплати додатково 20%, не платиш 2 роки – сума додаткової спати сягне 30%, не платиш 3 роки – сума боргу автоматично збільшиться на половину (50%).
  • Збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину відповідного віку.
  • Окремий блок пропозицій – забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Зокрема, повний спектр обмежень буде застосовано до батьків таких дітей, які мають борг 3 місяці.
  • Серед новацій – звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе» батька або мати у випадку не сплати аліментів понад 3 роки, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрі злісно ухиляються від виконання суспільно корисних робіт, запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників та заборони відчужувати власне майно.

Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Херсонській області