Податкове “послаблення” в умовах воєнного стану

2 года назад 0

Від вчасної і сумлінної сплати податків багато в чому залежить економіка нашої країни. Проте зараз чимало українців не мають змоги нести податковий тягар повною мірою.

Певне полегшення для платників передбачене Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Так, з 1 квітня поточного року та на період дії воєнного стану фізичні особи підприємці, які є платниками єдиного податку І та ІІ груп, сплачують його добровільно. Хто не може сплатити — не заповнює декларацію за вказаний період.

ФОПи-спрощенці ІІ та ІІІ груп можуть за бажанням не платити єдиний соціальний внесок за працівників мобілізованих на службу в ЗСУ.

ФОПи, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до ІІ та ІІІ груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до ІІІ групи, можуть за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних на військову службу до Збройних Сил України.

ФОПам та Юридичним особам, дохід яких минулого року не перевищував 10 млрд. грн., дозволяється перейти на сплату єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2 %, із урахуванням деяких умов. З наступного календарного місяця, після припинення воєнного стану, платник повертається на попередню систему оподаткування.

Ряд змін стосуються земельного податку. Зокрема з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено воєнний стан, платники звільняються від нього. Це стосується як орендованих угідь, так і власних паїв, розташованих у зонах бойових дій, на окупованих та засмічених вибухонебезпечними предметами територіях. Крім того, тут не потрібно сплачувати загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, а також екологічний податок.

Щодо перевірок, то під час дії воєнного стану дозволяється проводити лише фактичні податкові та камеральні перевірки декларацій, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.