росіяни скидають воду з Каховського водосховища

1 год назад 0

Рівень води вже впав до найнижчої позначки за останні три десятиліття. Під загрозою робота найбільшої в Європі — Запорізької атомної електростанції, а також без води залишаться жителі сотень населених пунктів. Пише американське видання NRP, керуючись супутниковими знімками.

“Воду на Каховському водосховищі військові рф почали спускати у листопаді 2022 року через шлюзові затвори гідроелектростанції, яку контролюють російські війська — відразу після відходу збройних сил рф з правого берега Дніпра. Під загрозою — постачання питної води сотень тисяч жителів, зрошення понад 200 гектарів сільгоспугідь та система охолодження Запорізької АЕС”, — пише NPR.

Темпи падіння рівня води настільки стрімкі, що вздовж водоймища вже з’являється нова берегова лінія. На супутникових знімках вже видно сотні метрів мулистих відкладень.

Якщо рівень впаде нижче 13,2 метра, система охолодження Запорізької АЕС, яка працює на воді з водосховища, опиниться у небезпеці, зазначили у Запорізькій ОВА.

Видання NPR зазначає, що скидання води не є наслідком підриву полотна на греблі, шлюзи було відкрито пізніше — це видно, якщо порівнювати супутникові знімки початку лютого 2023 року та листопада 2022 року, коли було здійснено підрив.

В “Укргідроенерго” заявили, що скидання здійснюється росією навмисно.

У Запорізькій ОВА водночас вважають, що метою осушення водоймища може бути часткове затоплення території на південь від греблі, щоб не дати українським військам форсувати річку Дніпро.