Росіяни відмовилися надавати допомогу чоловіку, якого катували в Біляївці на Херсонщині, – ООН

7 месяцев назад 0

У школі в селі Біляївка Херсонської області, де незаконно тримали українців помер чоловік, якому росіяни відмовилися надавати медичну допомогу.

Про це йдеться у звіті Незалежної міжнародної слідчої комісії з питань України.

Зазначається, що після тортур чоловік почав задихатися. Затримані, які перебували поруч звернулися за допомогою, однак, російські військові відмовилися. Затриманий помер менше ніж за годину.

“Комісія встановила в цій справі, що крім катувань, вони винні в незаконному вбивстві”, – написали у звіті.

Крім того, ще один затриманий помер у цій катівні, внаслідок тортур, зневоднення та голоду. Через день російські солдати витягли його тіло з камери за ноги. 

“У цьому випадку Комісія дійшла висновку, крім тортур, військові РФ також порушили право потерпілого на життя, жорстоко поводилися та утримували в нелюдських умов”, – йдеться в повідомленні.

Відомо про катівню у відділі поліції Нової Каховки.

«Усі в цьому ізоляторі знали, що кожного разу, коли приїжджав білий автобус ФСБ РФ, це означало, що зараз людей будуть катувати», – зі слів очевидця.

Нагадуємо, під час окупації села Біляївка Бериславського району Херсонської області окупанти облаштували в школі на другому поверсі катівню та в період із 5 квітня по кінець вересня 2022 року незаконно утримували й катували щонайменше 20 українців.

Раніше ми писали, що в період з березня по липень 2022 року на території Херсонської області в ООН задокументували декілька випадків зґвалтування місцевих жителів.