Штрафи стануть більше, введення техогляду і нові податки, чим ще здивує водіїв 2022 рік

2 года назад 0

За 2021 рік в Україні прийняли безліч змін, які торкнуться водіїв. До чого варто готуватися автомобілістам? Спробуємо підвести підсумок і зрозуміти чого можна чекати в прийдешньому році людям не уявляють своє життя без доріг.

Отже, по-перше, найбільш хвилюючою темою став обов’язковий техогляд для легкових авто. Ця норма була скасована в 2011 році, але зараз її вирішили повернути згідно з Директивами ЄС. Пройти техогляд не зможуть машини, що не відповідають екологічним стандартам або побували в серйозному ДТП. До слова, таких екземплярів на дорогах України предостатньо.

По-друге, змінилася система штрафів. Якщо водій їздить без відповідних дозволів, то йому доведеться заплатити 425 грн. Якщо ж прав взагалі немає, то автомобіліста оштрафують на 3400 грн, а повторне порушення обійдеться в 20 400 грн.

По-третє, посилили покарання за водіння в нетверезому вигляді. Тепер, п’яного водія оштрафують на 17 000 грн і позбавлять прав на 12 місяців. При повторному порушенні штраф збільшать до 34 000 грн, а права заберуть на 3 роки. Третє порушення обійдеться в 51000 грн і позбавлення водійського посвідчення на 10 років.

Крім штрафів збільшиться і податок на розкіш. Тепер під його дію потраплятимуть автомобілі ціною від 45 тисяч доларів (близько 1,215 млн грн). За автомобіль доведеться заплатити 25 000 грн. Якщо оплата буде прострочена на 60-90 днів, то до штрафу буде додана додаткова сума в обсязі 10%.

З 2022 року Україна повинна перейти на європейську систему підготовки нових водіїв. Таким чином, теоретична частина навчання буде меншою, а практичні заняття залишаються без змін. Тепер для найпопулярнішої категорії B (Легкові автомобілі) час теоретичної підготовки зменшили з 100 до 63 годин. Також водії будуть вивчати більш сучасні дорожні ситуації і проблеми, пов’язані з експлуатацією електромобілів.

Зміни торкнулися і камер автофіксації. Тепер штрафи будуть прилітати не тільки за перевищення швидкості, але і за їзду по зустрічній і проїзд на червоне світло. Планується встановити ще 210 комплексів фіксації.