Слідчих, які вели справу фермера Федоренка, хочуть зробити “крайніми”

4 года назад 0

Рік розслідування: що відомо у справі замаху на життя відомого херсонського фермера Андрія Федоренка. Напередодні судового розгляду кримінального провадження по суті телеканал Херсон плюс вирішив поцікавитись долею аграрія та осіб, яких підозрюють у спробі вбивства. Та спершу нагадаємо деталі.
Резонансний злочин стався 10 жовтня минулого року на трасі Херсон-Феодосія-Керч Скадовського району. Тоді нападник підрізав авто, на якому аграрій у супроводі водія і охоронця, пізно ввечері повертався додому.
Невідомий переслідувач стріляв з вогнепальної зброї – на місці були знайдені гільзи від патронів калібру 5 45 з металевим сердечником.
Під час обстрілу водій автомобіля та керівник фермерського господарства були поранені і госпіталізовані. Лише дивом Андрій Федоренко залишився живим.
Спланованому вбивству передували погрози, спроба викрадення і рейдерські атаки на підприємства, які очолює Андрій Федоренко. 25 квітня 2018-го фермер прокинувся бідною людино. За ніч невідомі перереєстрували на підставних осіб 3 господарства і 9 об’єктів нерухомості.
Зловмисники викрали електронний ключ нотаріуса і вже під ним проводили реєстраційні дії.
Через Комісію Мін’юсту незаконні реєстраційні дії вдалось скасувати, а рейдерські атаки відбити. Проте статки і власність херсонського аграрія не давали зловмисникам спокою, тож вони вирішили його просто фізично усунути. Злочин ретельно планували – про це телефоном нам розповідає адвокат, керівник ТОВ “Перша українська юридична компанія” Андрій Пенчарський, який наразі веде цю справу.
За півтора місяці після замаху на вбивство правоохоронцям вдалось встановити і затримати двох причетних до нападу осіб. Херсонський міський суд обрав для організатора й виконавця вбивства запобіжний захід – два місці під вартою без права внесення застави.
Інший фігурант кримінального провадження – стрілець вже теж на свободі.
Наразі фігурантам справи оголошено обвинувальний акт. Справу скеровано до Скадовського суду.
Ситуація неоднозначна. Чи будуть притягнуті до відповідальності учасники злочинної організації, які перебувають на волі – питання. А от слідчого Нацполіції, який проводив розслідування по даній справі, вже звинуватили у незаконному затриманні одного із фігурантів злочину. Мовляв – не мав підстав для затримання.
І є побоювання, що підозри вручать всій групі осіб, які проводили слідство. Дивно, що у Державного бюро розслідувань не виникає питань як один з організаторів злочинного угрупування втік з-під варти, а згодом безперешкодно полишив країну за власним закордонним паспортом. Інформаційний запит ми вже направили до Мелітопольського ДБР .