Стало відомо, як Херсонська міська адміністрація перейменувала вулиці в Херсоні

7 месяцев назад 0

Херсонська міська адміністрація перейменувала низку вулиць, площ і скверів. Нові назви пройшли громадські обговорення і численні дискусії в комісії з перейменування, ідеться в дописі.

Так, площу 200-річчя Херсона перейменували на площу Збройних сил України;

  • площу 40-річчя Перемоги перейменували на площу Нескорених;
  • вулицю Московську перейменували на вулицю Студентську;
  • вулицю Потьомкінську перейменували на вулицю Михайла Грушевського;
  • вулицю Волгоградську в мікрорайоні «Янтарний» перейменували на вулицю Маріупольську;
  • сквер Пушкіна перейменували на сквер Фонтанний.

У травні на громадських обговореннях пропонували перейменувати вулицю Московську на вулицю Родини Фальц-Фейнів або Фальцфейнівську, або на історичну назву — Кінну. 

Вулицію Потьомкінську пропонували перейменувати на Базарну або Ринкову, або Земську, 200-річчя Херсона — на вулицю Звільнення або Захисників, або Захисників Херсона, або 11 листопада.

З початком повномасштабного вторгнення Росії знову постало питання про зміну назв вулиць в Україні. У квітні 2023 року президент підписав закон про «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Після цього в Херсоні почала діяти комісія, яка нарахувала 135 назв вулиць, провулків та проспектів, що потребують негайної декомунізації та дерусифікації. 

Пройшли навіть перші громадські обговорення, у яких узяли участь понад 2 тисячі жителів громади. Вони обрали нові назви Суворовському району та 17 вулицям, скверам, паркам та провулкам. 

Згодом комісія обрала ще 25 міських топонімів для перейменування.

Однак процес проходить не так мирно, як хотілося б. Зараз тема перейменування викликає кипучі дискусії. Жителі міста розділилися на кілька «таборів». Одні хочуть увічнити пам’ять сучасних героїв, інші – не втратити «топонімічне обличчя» міста. У комісії складна задача – знайти баланс між різними думками.