Стало відомо, ким виявився новий окупаційний староста села Дивне на Херсонщині – ЦЖР»/>

4 месяца назад 0

Новим окупаційним головою села Дивне Новотроїцької громади Генічеського району на Херсонщині російські окупанти призначили 51-річного кримчанина Сергія Шабатуру. З травня 2023 року він перебуває під українськими санкціями. Однак у селі чоловік фактично не з’являється.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як пише видання, про призначення в селі Дивне нового старости – 51-річного Сергія Шабатури із Сімферополя – стало відомо ще в серпні 2023 року. Однак він майже не з’являється в Дивному й намагається “керувати” селом дистанційно з Новотроїцького.  

12 травня 2023 року Сергій Шабатура опинився в санкційному списку України. 

Сергій Шабатура. Фото зі сайту НАЗК

Як розповіли ЦЖР мешканці громади, фактично селом “керує” не Шабатура, а подружжя Аркадія і Жанни Францевих: 

“Перший раніше практично ніде не працював, заробляв на життя вирощуванням і торгівлею коноплями. Жанна Францева до 2020 року працювала в колишній Дивненській сільській раді”.

Зі слів місцевих, повідомляє видання, єдине, що цікавить російських окупантів у селі – мародерство:

“І новий гауляйтер, і всі його добровільні помічники з місцевих тільки те й робили, що вивозили майно і врожай аграріїв, які вимушено виїхали з Херсонщини. Але робили вони це майже завжди вночі, щоб менше хто їх бачив”.

Також ЦЖР повідомляв, що  влітку 2023 року російські окупанти зняли з посади колишнього старосту села Дивне – Юрія Ларіна, який співпрацював із РФ. Його звинувачували в пограбуванні села: у школі зникла техніка, у дитсадку вкрали дитячі ліжка, а в сільському клубі – звукову апаратуру. 

Читачі Медіаплатформи «Вгору» інформували, що Юрій Ларін та голова Новотроїцької громади Петро Зборовський організовували обшуки. Жертвами обшуків військових РФ стали сім’ї воїнів АТО, українські військові та місцеві підприємці.