Судитимуть 14 військовослужбовців РФ за силове придушення мирних акцій у Херсоні під час окупації

8 месяцев назад 0

Судитимуть чотирнадцятьох військовослужбовців РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни. Серед обвинувачених п’ять представників вищого та старшого офіцерського складу армії РФ: генерал-майори, полковники, підполковник. А також дев’ять їх підлеглих військовослужбовців федеральної служби Росгвардії.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Слідство встановило, що навесні 2022 року в Херсоні на площі Свободи місцеве населення збиралося на мирні акції на підтримку України. Такі демонстрації постійно придушувалися окупантами.

Керував силовим розгоном протестувальників один з обвинувачених – командир 50 окремої бригади оперативного призначення. За його вказівкою виконувалися бойові накази щодо придушення опору херсонців,  застосування щодо них насильства та зброї. 

Унаслідок цього незаконно затримали та ув’язнили щонайменше 11 цивільних людей. У місцях несвободи їх піддавали тортурам, вибиваючи відомості про рух опору, військових ЗСУ, схиляли до співпраці.

Зараз усі підозрювані в розшуку. Встановлення інших причетних триває, повідомляють у прокуратурі.

Раніше ми повідомляли, що російським військовим Віктору Бедрику та Олександру Чичкану оголосили підозри в жорстокому поводженні з цивільним населенням, що проявилося в незаконному увʼязненні та катуванні. У Херсоні минулого року Бедрик і Чичкан затримали щонайменше 11 людей у підвалі апеляційного суду.