В областях обговорили питання дотримання контролю якості продуктів тваринного походження

6 лет назад 0

17 травня в обласній державній адміністрації відбулась експертна зустріч у форматі відеоконференції з усіма облдержадміністраціями України на тему «Новації у державному контролі за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», організована Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У дискусії взяли участь директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, заступник начальника управління державного контролю — начальник відділу державної інспекції Держпродспоживслужби Юрій Перегінець та голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський.

До участі у заході також запросили представників інститутів громадянського суспільства, науковців, експертів, представників органів місцевого самоврядування та підприємців задля їх безпосередньої участі у формуванні та реалізації державної політики.

Розпочинаючи спілкування, Борис Кобаль одразу поінформував, що 4 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042).

Цим Законом введено нові терміни та визначення, а також внесено зміни до ряду законодавчих актів у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини в частині питань здійснення державного контролю.

Однією з новацій є запровадження перевірок операторів, які проводитимуться без попереднього повідомлення.

«Контроль стане ризик-орієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто, підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей. Наприклад, суб’єкт господарювання, який віднесений до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз у квартал. Під час такої категоризації братимуться до уваги вид продукції, з якою має справу підприємство, особливості відповідного виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства й іншу інформацію, що може свідчити про порушення ним законодавства», — пояснив Борис Кобаль.

Саме тому разом із представниками відповідних інстанцій в областях України під час відео-зустрічі обговорили питання повноважень органів виконавчої влади у сфері державного контролю та основних засад діяльності компетентного органу у сфері державного контролю, обов’язків, прав державних інспекторів та державних ветеринарних інспекторів і вимог до них, прав та обов’язків операторів ринку, принципів та вимог до здійснення державного контролю, вимог до методів (методик) відбору зразків та їх простих та/або лабораторних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю, планування державного контролю, відповідальності за порушення зазначеного Закону і законодавства про харчові продукти та корми.

Прес-служба Херсонської ОДА