Віртуальна освіта

4 года назад 0

Херсонські школярі гімназії № 20 стали першими в нашому регіоні, хто протестував та оцінив переваги VR-окулярів на уроках.

Ми часто сприймаємо школу, як місцем для зубріння, тоді як технології віртуальної і доповненої реальності дають учням можливість глибше вивчати предмети, брати участь у процесі. Наприклад у віртуальному просторі без перешкод можна деталізовано розглянути будь-який процес або об’єкт, що значно цікавіше, ніж дивитися на картинки у підручнику, можна стати свідком історичних подій, або ж вирішити задачу в ігровій та доступній для розуміння формі.

 Олексій Мирошников, експерт з брендінгу, директор брендінгового агентства ГРЕЙДС:

Сьогодні ми вирішили провести експеримент. Чи зможуть віртуальні технології бути корисними  в освіті. З 4-А класом гімназії №20 ми ще в травні  їздили на екскурсію у «Зелені хутори Таврії» і знімали відео в форматі VR180. Тож на уроці відправимось у подорож у часі та просторі за допомогою шолома VR.

Діти бачать картинку у форматі VR180 – це дуже зручно.  По краях картинка помітно витягується, як на знімках з екшн-камери, зате користувачеві більше не потрібно обертати відео мишкою або крутитися на місці зі смартфоном в руках. Формат потенційно дозволяє підвищити деталізацію.

Чи комфортно переглядати відео, чи не болять очі, як сприймається інформація? На ці запитань діти відповідали  в анкетах

Михайло:

Віртуальна реальність допомагає роздивитися те, що одразу навіть не помітив

Ксенія:

Я ніколи не думала, що на уроках можна сидіти у VR-окулярах – це допомагає миттєво переміститися у будь яке місце

 

Людмила Іскович, класний керівник:

Таке відчуття, що це відбувається ось зараз! Якщо чесно я вперше бачу таку картинку ,бо вперше одягнула VR-окуляри.Це урок майбутнього. Вчителі можуть використовувати віртуальну й доповнену реальність для взаємодії учнів з різними об’єктами в тривимірному просторі. Наприклад на уроках географії я лише розказую про подорожі і міста, а у ві-ар окулярах ми одразу там побуваємо як туристи.

Скажімо, під час вивчення Сонячної системи діти зможуть не просто розглядати нудні малюнки в підручнику, а по-справжньому зануритися у космічний простір завдяки шолому віртуальної реальності. Тільки уявіть, що ваша дитина літає між планетами, вивчаючи їх таємниці. Учбовий процес однозначно стане цікавішим завдяки таким сучасним технологіям.

Олексій Мирошников, експерт з брендінгу, директор брендінгового агентства ГРЕЙДС:

Сьогодні VR – це не обов’язково дорого, є наприклад картонні  або пластмасові кардборди, які можуть коштувати до 200 грн і за допомогою смартфона вони перетворюються у шоломи віртуальної  реальності. Клас віртуальної реальності сьогодні коштує так само, як комп’ютерний клас 5-7 років тому. Експеримент доводить, що дітям будуть цікаві віртуальні уроки, тепер треба подумати про якісний контент).

Ольга Прибильська, практичний психолог:

VR може підвищити якість навчання. Однією з найбільш вигідних особливостей застосування віртуальної реальності на заняттях є її здатність зменшувати відволікання. Оскільки блокуючи візуальні і слухові відволікаючі фактори в класі, VR може допомогти учням глибоко з’єднатися з матеріалом. Віртуальна реальність немов усуває стіни у класі. І якщо для України такий підхід поки що новий, то у країнах Європи вже давно практикують “віртуальне” навчання дітей.

Світлана Чепіга, заступник голови ХОДА з гуманітарних питань:

Ми задумуємось над тим, щоб впроваджувати новітні технології, так як ми ідемо по шляху діджиталізації. Дітям цікаве все нове і вони потребують інноваційних підходів до навчанням. Та варто звернути увагу на безпеку, оскільки не дуже якісне обладнання негативно може  вплинути, наприклад на зір дитини і уроки з використанням VR-окулярів не можуть тривати більше 15 хвилин. Є питання індивідуальної стерпності – гостроти зору (шолом на звичайні окуляри просто не надіти), стану вестибулярного апарату (деяких людей у VR заколисує сильніше, деяких слабше, плюс має значення самопочуття користувача в кожен конкретний момент) Таке обладнання повинно бути сертифікованим і дозволеним міністерством освіти України.

 Олексій Мирошников, експерт з брендінгу, директор брендінгового агентства ГРЕЙДС:

Ми говоримо, що діти наше майбутнє, проте навчаємо їх за допомогою технологій минулого. Ви лише уявіть, як VR технології допоможуть, особливо сільським дітям, подорожувати світом мотивуватимуть їх гарно навчатися аби в майбутньому ці подорожі стали реальними. VR та АR дозволяють не просто отримати нову інформацію, вони дозволяють її пережити, відчути та зберегти певні враження. Вони перетворюють теорію на практику і замінюють знання на досвід.

Автор: Ірина МЄЗЄНЦЕВА