У колабораціонізмі підозрюється херсонка, яка очолила при окупантах морську академію

8 месяцев назад 0

СБУ заочно повідомила про підозру в колабораціонізмі та пособництві державі-агресору професорці, колишній завідувачці однієї із кафедр Херсонського національного технічного університету Ганні Тіхосовій.

Про це йдеться в тексті підозри.

За даними слідства, під час окупації Херсона 47-річна Тіхосова підтримала окупаційну владу. 

У вересні 2022 року вона обійняла посаду «проректора з наукової роботи» та стала «головою приймальної комісії» захопленої окупантами Херсонської державної морської академії. Згодом вона стала “т. в. о. ректора”.

Підозрювана впроваджувала стандарти освіти РФ, набирала працівників, агітувала абітурієнтів до вступу в захоплений ВНЗ.

Зокрема, у період із 6 по 21 жовтня 2022 року організувала виїзд курсантів даної установи на територію тимчасово окупованого Криму.

У листопаді 2022 року після евакуації з правобережжя Херсонщини представників окупаційної влади Ганна Тіхосова організувала переміщення незаконно створеного навчального закладу та частини майна, що перебуває на балансі Херсонської державної морської академії, до окупованого селища Лазурне Скадовського району.

Також підозрювана організовувала отримання закладом ліцензії для видачі дипломів російського зразка.

На підставі зібраних доказів Ганні Тіхосовій повідомили про підозру за двома статтями Кримінального Кодексу України: 

  • ч. 3 ст. 111-1 Колабораційна діяльність, карається позбавленням волі від десяти до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна або без такої;
  • ч. 1 ст. 111-2 Пособництво державі-агресору – позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Нагадуємо, за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури колишній начальниці одного з відділів Держпродспоживслужби в Херсонської області Євгенії Чернишовій заочно повідомлено про підозру в державній зраді та колабораційній діяльності. Вона очолила захоплений Херсонський державний аграрно-економічний університет.

Начальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту «військово-цивільної адміністрації Голопристанської міської громади» Зої Лосєвій повідомили про підозру в пособництві державі-агресору. У цьому відділі вона працює з травня 2022 року й дотепер.