У колабораціонізмі підозрюється жителька Херсонщини, яка допомагала проводити незаконний референдум

6 месяцев назад 0

У колабораціонізмі підозрюється 61-річна жителька Херсонщини, яка добровільно пішла на співпрацю з окупаційною владою. Наразі жінку тримають під вартою, їй загрожує до 10 років позбавлення волі.

Про це повідомила поліція Херсонської області.

Правоохоронці стверджують, що наприкінці вересня 2022 року під час проведення незаконного референдуму щодо приєднання Херсонщини до РФ підозрювана стала членом виборчої комісії.

“Працівники карного розшуку отримали оперативну інформацію про те, що 61-річна мешканка Зимівника лояльно сприйняла окупацію міста військами РФ. Під час проведення подальших оперативно-розшукових заходів правоохоронці дізналися, що жінка згодом погодилася на співпрацю з окупаційною адміністрацією”, – розповів заступник начальника поліційного підрозділу Рустам Карімов.

Також у поліції зазначають, що протиправна діяльність жінки підтверджується й показами численних свідків.

Фото зі сторінки поліції

Слідчі обласного управління СБУ інкримінували жінці вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, а саме – добровільна участь у проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинена за попередньою змовою групою осіб. 

Раніше двом жителькам Херсонщини повідомили про підозри в колабораційній діяльності. Наразі їх тримають під вартою.

На Херсонщині судитимуть матір і доньку за участь в організації незаконного референдуму. Прокуратура вже передала до суду обвинувальні акти за фактом їхньої колабораційної діяльності.