У кранах мешканців Нововоронцовки з’явилася вода»/>

3 месяца назад 0

У Нововоронцовці запрацювала нова свердловина з питною водою. Про це 17 лютого під час стріму на своїй сторінці у фейсбуці повідомив голова сільської військової адміністрації Андрій Селецький.

За його словами, вода з цієї свердловини наповнює систему в західній частині села, де розташовані вулиці Виноградна й Абрикосова. Свердловина дає 10 кубометрів води на годину.

На прохання наших журналістів Андрій Селецький прокоментував попередні скарги жителів селища на нестачу води в селищі.  

Як він стверджує, найголовніша проблема в тому, що після підриву російськими військовими Каховської ГЕС свердловини, заживлені з водосховища, обміліли й не можуть задовольнити потреб мешканців. Води не вистачає, щоб наповнити очисні споруди, профільтрувати воду і подати в мережу, як це робили раніше.

Загалом громада має проблему з водопостачанням ще з 1995 року. Система водорозподілу дуже застаріла, нею ніхто не займався починаючи з 80-х років. Під час окупації чимало азбестових труб без води посохли й порепалися і тепер протікають. Пошкоджувалися труби й через активні обстріли. А техніки для ремонту, як і матеріалів, за словами Андрія Селецького, не вистачає.

Військова адміністрація намагається розв’язати проблему різними шляхами. Наприклад, шукають старі свердловини, які раніше не використовувалися, обстежують, чи є в них вода і якої якості. Утім, Андрій Селецький розповідає: для приєднання свердловини до електромережі потрібні не тільки кошти, а й чимало усіляких документів, тож затримка відбувається й через бюрократичні процеси.

Ще одним способом розв'язання проблеми, стало відродження старовинних колодязів, їх побудували в Нововоронцовці ще до створення Каховського водосховища.

За словами голови сільської військової адміністрації, на сьогодні відновили 10 колодязів. Сім із них вже оснащені ручними помпами, що робить їх використання незалежним від електрики. Ще три – облаштовують.

Нагадуємо, у Нововоронцовці за найближчі пів року мають відремонтувати дахи усіх багатоповерхівок.