Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна

8 месяцев назад 0

Європейська комісія не стала продовжувати дію ембарго на постачання українського зерна. Рішення ухвалили 15 вересня.

Комісія дійшла висновку, що завдяки обмеженням на український експорт, які запровадили 2 травня 2023 року, ринкові викривлення у пʼяти державах-членах

Також Україна погодилася запровадити будь-які заходи (наприклад, систему експортного ліцензування) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків на ринку. Також Україна з 16 вересня має вжити ряд ефективних заходів щодо контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням у сусідніх державах-членах. Україна представить план дій пізніше за 18 вересня 2023 року.

Європейська комісія та Україна слідкуватимуть за ситуацією через спеціальну платформу, щоб мати можливість реагувати на будь-які непередбачені обставини. Комісія також заявила, що утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи з боку України діють і цілком працюють.

14 вересня Україна повідомляла, що для того, аби усунути застереження від європейських країн, вона домовилась з ЄС збільшити потужності Дунайського коридору, перенести санітарний та фітосанітарний контроль з кордону до країн призначення української продукції. Також домовилися розбудовувати нові зерносховища на території ЄС, сформувати альтернативні транспортні коридори до Балтійського, Адріатичного та Егейського морів і почати працювати над спільним митним контролем між Україною та державами-членами ЄС.