Українські спецпризначенці розповіли, як встановлювали контроль над плацдармами на лівобережжі Херсонщини»/>

4 месяца назад 0

Американське видання ABC News опублікувало історію 73-го морського центру спеціальних операцій ім. кошового отамана Антіна Головатого про встановлення плацдармів на лівобережжі Херсонщини.

Зазначається, що це один із найелітніших підрозділів ЗСУ — фахівців на воді, розвідників, операторів безпілотників, підводних диверсантів, які керують партизанами на окупованих територіях, проникають у російські казарми, щоб закладати бомби та готують ґрунт для повернення територій, захоплених Росією.

Як пишуть журналісти, зі слів офіцера із позивним “Скіф”, у кінці травня військові перебували вздовж річки Дніпро, зокрема біля Каховської ГЕС. Вони готувалися до переходу на лівобережжя Херсонщини, але їхні плани змінилися 6 червня після підриву окупаційними військами дамби водосховища. 

П'ять місяців знадобилося спецпризначенцям, аби забезпечити переправу на лівий берег Дніпра.

“Так на початку осені російський офіцер зв'язався з українською розвідкою. Він стверджував, що був проти війни з її початку, але його відправили на Херсонський напрямок, де все було дуже погано”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, офіцер РФ сказав, що має 11 товаришів однодумців. Вони здалися в полон і розповіли Скіфу про їхній підрозділ недалеко від села Кринки.

Ось так у середині жовтня український безпілотник із національним синьо-жовтим стягом замайорів над Кринками саме в той момент, коли Скіф зі своїми людьми переправився на лівобережжя Херсонщини, інформує ABC News.

Кілька українських бригад було направлено на утримання позицій і з того часу вони перебувають на лівому березі Дніпра, у тому числі й військові з ССО.

За словами українського офіцера, є перешкоди. Нічні температури опускаються нижче нуля, а російські сили мають перевагу в озброєні. 

Також утримання та просування взимку набагато важче для тіла та морального стану солдатів, йдеться в повідомленні.

«Моя телефонна книга — це маленьке кладовище», — сказав Скіф одного вечора, координуючи по радіо своїх людей на чергову місію на човні, передає ABC News.

Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. Проте у грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини. 16 грудня, New York Times оприлюднила інтерв'ю з кілька українськими морпіхами й солдатами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 21 грудня офіцер однієї з бригад ТРО, яка працює на Херсонщині, розповів, що глобальних успіхів на цьому напрямку немає, адже в окупаційних військ більше артилерії, більше технічних засобів.

Також в ефірі “Вгору” Братчук зазначив, що наразі головне завдання російської армії – це знищити українські плацдарми на лівобережжі Херсонщини. Сил переправитися та атакувати Херсон в окупаційних військ немає.

У минулому звіті аналітики ISW, писали, що командувач Повітряно-десантними військами (ВДВ) Росії й угрупованням військ "Дніпро" Михайло Теплінський прямо зазначив, що ВДВ перебувають під значним тиском для відбиття українських атак на лівобережжі Херсонщини.