З кожним місяцем більше: як армія РФ обстрілювала Херсонщину у 2023 році. ІНФОГРАФІКА»/>

4 месяца назад 0

У 2023 році Херсонська ОВА кожен день публікувала звіти, скільки разів російська армія обстріляла правобережжя Херсонщини за добу, скільки снарядів вона випустила по деокупованій території та скільки людей від цього постраждали. 

Медіаплатформа “Вгору” підрахувала дані за минулий рік, вони засвідчують, що обстрілів Херсонщини з кожним місяцем тільки більшало. 

За перші два місяці 2023 року Херсонська ОВА не надавала даних щодо кількості снарядів. Але в березні середня кількість випущених по Херсонщині снарядів за добу становила 332, а в грудні – вже 487. 

Обстрілів також побільшало: у січні їхня середня кількість за 24 години складала 55, а в грудні – 94. 

З інфографіки також випливає, що з вересня показник обстрілів і снарядів стабільно росте.

Армія РФ підтверджує, що не дотримується законів і звичаїв війни, атакуючи цивільних. Так, за даними ОВА, у 2023 році від російської агресії на правобережжі Херсонщини загинуло 389 людей, 1 тисяча 567 – отримали поранення. Це офіційна інформація, реальна цифра може бути ще більшою. 

Найкривавішим днем минулого року стало 3 травня, коли за один день загинули 23 людини, а 46 – дістали поранення. Тоді російські військові обстріляли Херсон та його околиці: влучили у вокзал, заправку, АТБ, у житлові будинки. Правоохоронці вже встановили причетних до цього воєнного злочину.

Раніше Херсонська ОВА пояснила, як рахують обстріли. Комендант гарнізону передає інформацію про них місцевій владі. Перед цим у нього акумулюються дані про обстріли від поліції, військових і ДСНС.