За роботу на окупантів жителю Херсонщини загрожує 12 років ув’язнення

10 месяцев назад 0

До суду передали справу щодо пособництва ворожій країні 49-річним жителем Білозерки Херсонської області Олегом Оселедцем. Чоловікові загрожує до 12 років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 15 років та конфіскацією майна.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Херсонської області, чоловіка судитимуть одразу за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • за частиною 1 статті 110 ККУ «Публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України»;
  • за статтею 111-2 ККУ «Пособництво державі-агресору».

Досудове слідство встановило, що раніше судимий Олег Оселедець у період тимчасово окупації селища міського типу Білозерка на початку квітня 2022 року добровільно пішов на співпрацю з ворогом. Зробив він це як з корисливих мотивів, так і з ідеологічних причин.

Зокрема, фігурант повідомив загарбникам особисті дані та місце проживання учасника місцевої територіальної оборони. Після цього 46-річного чоловіка озброєні бойовики викрали й вивезли до катівні.

Окрім того, підозрюваний у власному домоволодінні систематично проводив ремонт ворожої техніки, отримував від загарбників пальне та зерно, яке продавав місцевим жителям.

Ще одним епізодом співпраці Олега Оселедця з ворогом став записаний ним відеоролик, в якому він висловився на підтримку агресивної політики окупантів.

Поплічника загарбників правоохоронці затримали під час стабілізаційних заходів. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, тож на судові засідання у своїй справі Оселедець очікуватиме у слідчому ізоляторі.