Заступника голови Каланчацької окупаційної адміністрації Олега Водку визнали винним у колабораціонізмі

8 месяцев назад 0

Івано-Франківський міський суд визнав 48-річного Олега Водку винним у колабораціонізмі. У травні 2022 року він добровільно став «заступником Каланчацької військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 21 серпня.

У серпні минулого року Водка взяв участь у форумі «Ми разом із Росією» в Скадовську і проголосував за приєднання Каланчака до РФ.

Олег Водка (на передньому плані) голосує за "приєднання" Херсонщини до Росії. Фото: Судовий репортер

У суді проглянули відеозапис із телеграм-каналу про те, як у залі будинку культури Водка, піднявши руку, проголосував за приєднання до Росії.

Також Олег Водка в супроводі озброєних окупантів обходив будинки місцевих, перевіряв документи на право власності, а тих, у кого таких не було – примусово виселяв, звільняючи місце для росіян. У суді свідки за фото впізнали чоловіка.

Слухання справи відбувалося за відсутності обвинуваченого, який переховується від правоохоронних органів.

Чоловіка заочно засудили до 10 років позбавлення волі. Також йому на 15 років заборонили обіймати посади, повʼязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Відомо, що Олег Водка 2015 року без успіху балотувався до Чаплинської районної ради від «Блоку Петра Порошенка», а у 2020-му – до Каланчацької селищної ради від «Опозиційної платформи – За життя». Тоді його обрали депутатом. Також у 2018-2020 роках чоловік викладав у Чаплинському професійному аграрному ліцеї, а з 2020-го працював першим заступником селищного голови Каланчацької громади з питань діяльності виконавчих органів ради.

Читайте історію жінки про те, як їй вдалося вивезти з окупованого Каланчака свого сина, яким карколомним маршрутом довелося пересуватися. Не дивно, що в селі бабуся ховала хлопця від росіян, які масово вивозять дітей до Росії, у липні саме з тимчасово окупованого Каланчака сотню дітей відправили в російські табори.