Фейкове фото українського військового у снігу, яке насправді не з українських реалій

4 месяца назад 0

У мережі Facebook днями поширилося фото військового, начебто на ім’я Максим, який нібито перебуває в Авдіївці та святкує день народження. У тексті до фото він, мовляв, цікавиться, скільки людей привітає його зі святом і побажає щастя. Цю схему дуже часто використовують для підсилення уваги до подібних зображень. У групі, де був створений допис, він набрав майже 10 тисяч реакцій та понад шість тисяч «лайків». Далі  "Без брехні" , чому це фейк.
По-перше, профіль з якого поширили допис у волинські групи, начебто належить чоловіку, а на головному фото зображена жінка. Також помітно, що воно згенероване за допомогою штучного інтелекту. У стрічці є декілька подібних репостів-прохань привітати з днем народження, а також дописів на релігійну тематику. Відсутність особистих фото та коментарів свідчить про те, що сторінка не належить реальній людині.

По-друге, зворотний пошук за фото у Google видає нам декілька результатів, де зображення раніше поширювали. Усі згадки про нього ми знайшли на сторінках у вірменському Facebook, Instagram, Linkedin. Проте ці сторінки не належать реальним людям, а мають назву, до прикладу «Вірменський народ». Варто додати, що публікації з цим фото були у 2022 році, тобто зараз його хочуть видати за нове, що є одним із прийомів дезінформаторів.
У соцмережі текст, який супроводжує фото військового «Сьогодні мій день народження… Цікаво скільки людей мене привітає» з’являється не вперше. Подібні пости в соцмережах, що викликають співчуття в аудиторії, російські маніпулятори навіть у США. 

По-третє, фейсбук-сторінка «Я люблю свою Україну» начебто дуже проукраїнська, використовує патріотичну символіку і поширює контент з дописами на кшталт: «В це відео неможливо повірити..», «Мороз по шкірі..», «Це сталось щойно..». Саме такі клікбейтні фрази використовують фейкороби, аби заманити на свої ресурси читачів. Регіоном проживання людей, які керують цією сторінкою, є Вірменія. Дивно, як для патріотичної української сторінки, чи не так?
Варто додати, що на цій сторінці є й інші фейкові фото начебто українських військових, які фактчекери спростовували ще у 2022 році. Славнозвісні солдати, які сплять у кучугурах снігу. Світлиниприблизно 10 років тому, а зображені на них тренування так званого російського спецназу на виживання. 
Увагу також одразу привертає і нав’язливе прохання поставити «лайк», написати коментар, або підписатися на сторінку.

Уважно перевіряйте сумнівні фото перед тим, як писати коментарі під ними, перевіряйте ресурс, на якому вони були опубліковані, і звертайте увагу, чи є там подібні публікації. Можливо, це фото уже використовувалося раніше.
Перевіряйте світлини за допомогою найпростішого сервісу – Google Search by Images, або TinEye, які допоможуть встановити, звідки воно було взяте і де раніше публікувалося. Звертайте увагу й на те, що сторінка, яка просуває подібні дописи, з часом може перекваліфікуватися у рекламу якоїсь послуги чи продукту.
ВИСНОВОК
На фото, яке поширюють у волинських фейсбук-групах, зображений не український військовий, на ім’я Максим. Це – ФЕЙК.
Джерела, з яких могла бути взята світлина, належать вірменським ресурсам, які підписують його як вірменського солдата. Однак переважно це сторінки-сміттярки, які є проросійськими та поширюють пропагандистські меседжі, розганяють паніку тощо.