Крадуть навіть фото: “російське підпілля в Херсоні” — це перемальовані плакати “Жовтої стрічки”

6 месяцев назад 0

Російські ресурси поширюють фото, які нібито були зроблені в Херсоні. На них написи “Херсон — Росія” та “Скадовск — русский город” з зображенням георгіївської стрічки. Окупанти пишуть, що агітки нібито розміщені на  “інфраструктурі, яка розвалюється від безгосподарності”, а на їхню появу ніхто не реагує. Медіаплатформа “Вгору” розбирається, чому це — черговий фейк росіян.
“Підпілля” із фотошопу  Усі наведені фото, окрім графіті з розмальованими поросятами, були відредаговані у фотошопі. Оригінали фото належать визвольному руху “Жовта стрічка”, який протидіє окупаційній владі на території України. 
Погляньмо ближче. 

Оригінальне фото плаката,  який насправді розміщений в окупованій росіянами Новій Каховці, активісти “Жовтої стрічки” оприлюднили в квітні. На ньому є символіка руху. Пропагандисти переробили фото: вони дуже старалися. Замалювали навіть білі цяточки, які є ознакою того, що лист кріпили до бетонної стіни. 
Аналогічно з листівкою зі Скадовська: плакат, де написано, що Скадовськ — це українське місто, змінили та додали георгієвську стрічку. Те, що фото було оброблене, — видно у кутку. 

Те саме окупанти провернули з жовтою стрічкою, перефарбувавши її в колір георгіївської стрічки. Зміни на фото можна побачити й неозброєним оком. Також видно й жовті нитки від стрічки. 

Цікавим є й те, що “інфраструктура, яка розвалюється від безгосподарності” розташована не в Херсоні, а на лівому березі Дніпра, який вже півтора року окупований російськими військами. Тобто, росіяни самі себе звинуватили у бездіяльності. 
Подібні повідомлення, які нібито свідчать про існування проросійських груп у деокупованому Херсоні, пропагандисти розповсюджують для тиску на жителів лівого берега. Адже хочуть вселити віру у те, що нібито окупантів чекають у Херсоні. Вони подають ці фото як свідчення “сигналів від наших людей”, які насправді є фейком. 
Російські окупанти у своїй пропагандистській діяльності поводять себе аналогічно тому, як вони зробили з окупованими територіями: вкрали та видають за своє. Проте ЗСУ нагадають їм, де українське, а де їхнє. 
Це не вперше, коли РФ намагається за допомогою фотошопу створити присутність якогось російського підпілля в Херсоні. Про це ми раніше в матеріалі.