На Херсонщині окупанти використали в своїй пропаганді учасницю Паралімпійських ігор

7 месяцев назад 0

  Окупанти використовують 64-річну учасницю Паралімпійських ігор у Пекіні, неодноразову чемпіонку та призерку чемпіонатів України, Європи та світу, майстриню спорту зі стрільби з луку Ларису Міхнєву для власної пропаганди.

Жінка проживає у тимчасово окупованій Новій Каховці й стала учасницею пропагандистської кампанії проти України. Чи з власної волі — наразі встановити неможливо.

Йдеться про так званий «сюжет», який зняла пропагандистка Ольґа Курлаєва у Новій Каховці після того, як 15 вересня цього року ворог скинув на житловий квартал міста авіабомбу. Наразі вже достеменно встановлено, що авіабомба впала на Нову Каховку саме під час спроби окупантів атакувати правобережжя Херсонщини, втім визнати свою помилку терористи не наважуються.

У дворі, куди прилетіла ворожа бомба, був єдиний гараж — він належав Ларисі Міхнєвій. Жінка — справжня знаменитість не тільки серед сусідів, але й загалом у місті. З 2005 року Міхнєва чи не щороку привозила додому медалі — новокаховчанка займалась стрільбою з луку й брала участь в змаганнях для спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.

Для відомої сусідки жителі навколишніх будинків зробили виключення й дозволили поставити гараж просто у дворі, адже автівка була для жінки замість ніг. Придбала гараж та автомобіль Лариса Міхнєва за кошти, виручені зі спортивних змагань.

15 вересня 2023 року жінки не було вдома — разом з сином Михайлом вона виїхала за місто. В цей час на мікрорайон і впала ворожа авіабомба. Майже одразу ж пропагандисти заявили, буцімто це Збройні сили України обстріляли місто з Himars або ж Storm Shadow. Втім руйнування були настільки масштабними, що неозброєним оком видно було — на місто впала авіаційна бомба. В цей час, до слова, очікувався обстріл Бериславського району.

Нагадаємо, окрім вщент зруйнованого гаража Лариси Міхнєвої тоді постраждали кілька житлових будинків. Поранення отримали понад 12 осіб, щонайменше одна жінка загинула. Точно встановити усі наслідки вибуху неможливо через те, що місто досі перебуває під окупацією ворога. Пропагандистка Ольґа Курлаєва позує на тлі зруйнованого ворожою авіабомбою гаражаФото:  Терористичне джерело Для пропагандистів правда — це лише інструмент. Вони й далі наполягають на тому, що у житловий квартал Нової Каховки прилетіла українська ракета. Для того, аби закріпити цю маячню, ворог знімає безліч відеороликів, у яких змушує місцевих підтверджувати цей «факт».

Хоча по Ларисі Міхнєвій видно, що їй не дуже зручно спілкуватися з пропагандисткою. Й сама жінка жодного разу не промовляє слів підтримки ворога чи звинувачень в атаці в бік України. На окремих кадрах навіть чути, як вона говорить сусідам: «Не знаю, я нічого не знаю». І намагається вселити їм оптимізм.

Та навіть сам факт того, що спортсменка потрапила у пропагандистське відео, — вже негативна для неї подія. Можливо й не маючи на те бажання, жінка стала інструментом ворожої пропаганди.

Псевдожурналістка Ольґа Курлаєва намагається у своєму сюжеті усіляко підкреслити той «факт», що Україна не опікувалася жінкою з інвалідністю. Та, мовляв, живе у маленькій двокімнатній квартирі, автівку та гараж придбала за власні кошти. Тільки от сама Міхнєва говорить, що квартиру вона отримала від держави 40 років тому, відтоді й живе у ній.

До слова, від «житлового сертифіката» окупантів Лариса Міхнєва відмовилась. От тільки, за словами пропагандистки, через те, що не звикла просити про щось у держави. А сама спортсменка каже дещо інше. Своє небажання виїжджати з Нової Каховки жінка аргументує тим, що це її рідний дім, рідний двір, її люди. Лариса Міхнєва відмовилась від окупаційного «житлового сертифіката»Фото:  Терористичне джерело
«Все закінчиться і будемо жити так, як й жили раніше. Вирішили не брати [сертифікат, —  ред. ]. Думаю: от виїдемо, а раптом після цього в мене й це житло відберуть?» — говорить  Міхнєва  пропагандистці.

Цей відеосюжет дуже активно поширювали усі пропагандистські псевдомедіа з 25 вересня, коли його виклала у соціальні мережі сама авторка. В його завершенні Міхнєва говорить, що їй необхідне крісло колісне, адже попередній був у знищеному гаражі. Слова спортсменки були відповіддю на питання або запевнення (вирізано з сюжету), чи хоче вона, аби московія подарувала їй нову машину чи відбудувала гараж.

«Хоч би візок дали… Почали говорити про машину, про гараж… Хоч би візок дали…» , — задумливо каже  Міхнєва .

І за цю фразу зачепилися, почали «розкручувати» далі. Практично одразу ж пропагандисти заявили, що аж в Рязані знайшли для спортсменки «крісло-коляску» («кресло-коляску» в оригіналі). Вдумайтеся — у Рязані! Пропагандисти заявили, що знайшли Ларисі Міхнєвій крісло колісне аж у РязаніФото:  Терористичне джерело
Що найприкметніше, цю «новину» пропагандисти супроводили світлиною користованого крісла колісного в не надто гарному стані.

Порівнюючи його з тим, на якому Лариса Міхнєва перебувала під час знімання пропагандистського відео, особливої різниці ми не побачили.

Але для окупантів головне що? Не допомога людям, а творення видимості того, що вони піклуються про людей — суто заради того, аби задекларувати свою «людяність», а не насправді її продемонструвати.

Щодо того факту, що учасниця Паралімпійських ігор у Пекіні (2008 рік), багаторазова чемпіонка України, Європи та світу Лариса Міхнєва потрапила у пропагандистське відео, ми не можемо однозначно стверджувати: вона з власної волі знімалася чи її примусили. Вважаємо, що цей факт мають розслідувати відповідні правоохоронні органи. Оцінок її вчинку наразі давати не будемо.

А от пропагандисти, які використали для своїх фейків жінку, вчергове продемонстрували свою антилюдяну природу, свою безпринципність та людиноненависницьке обличчя.