Викраденому екскапітану ВМС України Кисельову зламали руку під час тортур та не надали меддопомоги

7 месяцев назад 0

Викраденого колишнього капітана першого рангу Військово-морських Сил України, екскомандира корабля "Славутич" Олексія Кисельова, якого окупанти засудили до 8,5 років позбавлення волі, етапували до Володимирської області. До цього йому зламали руку, тримаючи у підвалі.

Про це повідомив його син Артем Кисельов.

"Відомо не дуже багато. Тільки те що він поїхав на етап, був у Краснодарі, а зараз у "Владимирской области". Те, що російський "Червоний хрест" не може підтвердити, що він у полоні та засуджений, хоча він був представником "Червоного хреста" на момент викрадення" , — розповів він.

Син екскомандира корабля "Славутич" додав, що росіяни не підтверджують, що він у них засуджений.

За словами Артема, коли Кисельова тримали у підвалі, ще до етапування на територію РФ, то окупанти зламали чи виламали йому руку.

"Я так розумію, що нормального медичного огляду не надали, а продовжували тортури. Але зараз на етапуванні про продовження тортур мені не відомо",  — зазначив він.

Що відомо про Олексія Кисельова

  • 22 липня 2022 року російські силовики затримали його в окупованому Генічеську, а після цього вивезли до Криму та помістили в СІЗО.
  • Кисельова звинуватили в участі в "батальйоні імені Номана Челебіджихана" – частина 2 статті 208 КК Росії. Це формування у Росії вважається терористичною організацією. Російська прокуратура вимагала 10 років ув'язнення для нього. Також українця звинувачують, що він брав участь у морській блокаді Криму.
  • Засновник батальйону імені Номана Челебіджихана Ленур Іслямов заперечує, що Олексій Кисельов причетний до нього.
  • Кисельов розповідав про тортури у Генічеську. Його били й катували протягом 5 днів, вимагаючи, щоб він зізнався на камеру, ніби є керівником партизанського руху.
  • 27 жовтня 2022 року колишній капітан ВМС оголосив голодування через відсутність медогляду протягом двох місяців, незважаючи на запити затриманого на обстеження лікарем. Це порушує щонайменше шість міжнародних договорів.
  • 17 лютого 2023 року окупаційний суд у Джанкої засудив Кисельова до 8,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму.
  • 22 серпня окупаційний Апеляційний суд в Криму залишив в силі вирок. Захист планує оскаржити рішення в касаційній інстанції.