Знищені будинки, відсутність доступу до питної води, вимиті міни: Ігор Клименко розповів про наслідки теракту на Каховській ГЕС

8 месяцев назад 0

Екоцид, який російська армія вчиняє на українській землі — це злочини проти нашої планети та майбутніх поколінь. Про це заявив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних установ, акредитованих у нашій країні, щодо побудови системи реалізації Формули миру, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським. 

“У результаті теракту було зруйновано 11 прольотів верхньо частини греблі із 28-ми. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила. Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню”, — наголосив Ігор Клименко.

 До зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей. Там проживало орієнтовно 875 тисяч населення. Щонайменше 34 особи загинули, ще 28 — отримали поранення. Безвісти зниклими вважаються 39 осіб. 3 підтоплених районів вивезли майже чотири тисячі людей та сотні домашніх тварин. Під час рятувальної операції в постраждалих районах врятовано 716 осіб, з них 30 дітей та 40 маломобільних осіб.

До ліквідації наслідків російського теракту щоденно залучалося понад дві тисячі осіб, три сотні одиниць техніки і більш як сотня плавзасобів. Та навіть під час рятувальної операції та евакуації населення окупанти неодноразово відкривали вогонь по людях. Загинув один рятувальник, 16 працівників інших служб — поранені. 

11 тисяч квартир та дві з половиною тисячі приватних будинків у постраждалих районах обстежено силами Національної поліції. Підрив станції призвів до проблем із водопостачанням на півдні нашої держави. Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води. Регулярний підвіз води у постраждалі райони вдалося налагодити силами системи внутрішніх справ. До цього процесу залучалося 75 одиниць техніки.

Унаслідок підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції мінна небезпека для узбережжя зросла в рази. Найбільше міни виносилися водою після підриву ГЕС. Зафіксовані випадки самовільного підриву упродовж прямування мін за течією. Безпосередньо в Одеській та Миколаївській областях. Там також фіксували прибиття до берега таких мін.

Окрім того, Міністр внутрішніх справ відзначив, що найголовніша загроза для України та світу тепер існує довкола Запорізької атомної електростанції. Також Ігор Клименко подякував країнам-партнерам за допомогу на загальну суму 136 мільйонів гривень. Передане партнерами обладнання допомогло евакуювати людей, відкачати воду із затоплених будинків, забезпечити людей питною водою та електропостачанням, ліквідувати наслідки російських ракетних ударів.

Очільник МВС додав, що дії росіян загрожують не лише Україні. "Для того, щоб зупинити російський терор потрібна особлива формула. І це – українська формула миру" , — підсумував на завершення Міністр внутрішніх справ.

Департамент комунікації МВС України