Бериславська Рада ВПО презентувала результати опитування внутрішньо переміщених осіб

5 месяцев назад 0

Бериславська Рада ВПО презентувала результати опитування внутрішньо переміщених осіб

Чергове робоче засідання  Бериславської Ради ВПО відбулося в листопаді 2023 року.

Про це повідомляє прессекретар  ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень», менеджер проекту  Галина БахматоваРайон.Берислав .

В повідомленні зазначено, що у серпні 2023 року розпочалась робота по проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області».

 Проект реалізує громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (скорочено ПЦПСД)  у співпраці з місцевою владою у   Бериславській і Милівській громадах, в які переїхали мешканці сусідніх сіл та отримали  там статус ВПО – внутрішньо переміщених осіб. 

«Вони потребують інституційної підтримки в питаннях залучення до прийняття рішень від досвідчених організацій громадянського суспільства. Створені для цього Ради ВПО працюють вже третій  місяць за коуч підтримки наших  експертів, розробляють  пропозиції щодо вирішення своїх власних соціальних проблем, які  потім будуть затверджені місцевими радами  у формі НПА», − йдеться в повідомленні.
Галина Бахматова розповідає, що керівництво приймаючих громад намагається зробити все необхідне для забезпечення базових потреб переміщених осіб: передають придатне для проживання житло, сприяють постачанню гуманітарної допомоги.

«Але для людей, які залишаються в нових громадах на тривалий час, важлива і соціальна інтеграція, участь в громадському житті, врахування їхньої позиції у процесі розробки», − наголошує  пані Бахматова.
На черговому засіданні Ради ВПО Бериславської громади експерт проєкту Дементій Білий презентував результати анкетування, за яким було опитано 110 осіб. Це ВПО, які перебувають зараз  в населених пунктах Бериславської громади,  переселилися з інших місць  цієї самої громади, або з сусідніх Тягинської, Новокаховської і Новорайської громад, а також ВПО, які виїхали з Бериславської громади вглиб контрольованої території або за кордон. Відносну більшість опитаних склали пенсіонери, на другому місці люди, які працювали або були самозайнятими до вторгнення.

Виявлено, що проблеми з традиційними порушеннями прав ВПО (матеріальна допомога, житло, доступ до адміністративних послуг, освіти, медицини, банківського обслуговування) мали усього  від 1 до 16% опитаних.  Відносну перевагу отримали згадки про брак первинної юридичної допомоги, які фактично об’єднали всі зазначені види порушень.88% опитаних отримують допомогу від держави,    92% — від ООН, благодійних організацій та волонтерів,  6% повідомили, що такої допомоги не отримують (люди знаходяться або за кордоном, або мають роботу) Найбільше допомогу всі ВПО  отримують у вигляді продуктів харчування. 

Під час опитування було з’ясовано, за яких умов ВПО погодяться і зможуть повернутися до своїх осель. Виявилось, що 81% умовно готові повернутися, а серед умов з величезним відривом у  88% перемогла наявність житла, тобто його збереження чи відновлення. На другому місці (36%) – можливість працевлаштування. 

При опитуванні виявлені лише три причини, які можуть заважати повернутися людям в свою рідну громаду: 1) відсутність або пошкоджено житло;  2) відсутність роботи; 3) медицина, освіта, інші послуги – лише 20%. Тобто, люди готові терпіти. Але надзвичайно важливою є програма відновлення житла.

Серед інших проблем опитані переміщені особи  також зазначили, що «влада Бериславської територіальної громади допомагає тим ВПО,  які перебувають в Кривому Розі,  і взагалі забули про інших, які виїхали в інші області», «онлайн навчання в школі не є повноцінним», «відмова оформити документи на відшкодування комунальних послуг».

При реєстрації ВПО, при отриманні допомоги,  при отриманні пенсій або соціальних виплат на картку, при отриманні медичних або освітніх  послуг, при спробі вийняти  або отримати житло від громади собі житло  більшість 80-90%  не зіткнулись ні з якими труднощами. При пошуку роботи приблизно третина опитаних зіткнулась з труднощами.

Виходячи з отриманих результатів, учасники Ради ВПО обговорили концепції майбутньої цільової програми захисту ВПО та сприяння їх поверненню, запропоновані експертом проєкту Володимиром Молчановим.

«Однак за наполяганням міської військової адміністрації вирішено не форсувати події і не позначати в цій програмі заходи, які мали б заохотити до повернення,  пов’язані з відновленням інфраструктури, залишаючи ці теми для майбутніх програм відновлення», − зазначено в дописі.
З іншого боку, всі учасники цього робочого засідання  погодилися з тезою про необхідність не обмежуватися захистом і допомогою ВПО, які перебувають всередині громади, як це робить більшість інших  громад при розробці подібних програм. З урахуванням того, що на кожну особу ВПО всередині громади припадає понад 10 ВПО, які з громади виїхали, і при тому переважно декларують бажання повернутись, допомога саме своїм землякам, що виїхали, згідно з виявленими потребами і в межах можливостей має бути передбачена і є дуже важливою для людей.

Наприкінці засідання Ради ВПО учасники вирішили доручити експерту Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Володимиру Молчанову розробити і представити проєкт цільової програми сприяння і допомоги ВПО до 25 листопада 2023 року.