«Це найнадійніше місце для картин». 94-річна художниця з Херсона розповіла, чому вирішила свої роботи подарувати музею

9 месяцев назад 0

Херсонська художниця Олена Рибальченко передала художньому музею 50 своїх картин. Чому прийняла таке рішення, мисткиня розповіла  .

Херсонський Гоген — так називають 94-річну художницю Олену Рибальченко, каже бібліотекарка художнього музею імені Шовкуненка Галина Аксютіна. Мисткиня передала до музею 50 своїх робіт.

"Я кинулася, а картин наче багато було. І що ж з ними робити? Мене не стане, а значить розтягнуть безхатьки, тому вирішила віддати музеям. Я вважаю, що це саме надійне місце для картин"  — говорить художниця. Картини херсонської художниці Олени Рибальченко, які вона подарувала музею, 21 серпня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Картини Олени Рибальченко є у восьми музеях України. Загалом вона написала близько тисячі робіт.

"Мої картини є у багатьох музеях Херсона, багато у Павлограді, це моє рідне місто на Дніпропетровщині, туди я віддала найбільше картин, понад 300 робіт", — каже мисткиня. Роботи 94-річної художниці Олени Рибальченко, в музеї, 21 серпня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
До повномасштабного вторгнення у Херсонському обласному художньому музеї імені Шовкуненка зберігалися понад 50 робіт Олени Рибальченко. З них одну — викрали росіяни під час окупації.

"Російські військові викрали картину “Їхав Козак на війноньку”, це велика робота. Інші ми вивезли у надійне місце для тимчасового зберігання. Олена склала власноруч тремтячою рукою список. Я говорила, що ми самі це зробимо, але ні, вона сама склала. Це було їй дуже приємно",  — розказала завідувачка наукової бібліотеки музею Галина Аксютіна. Картини, які художниця Олена Рибальченко подарувала музею, 21 серпня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
З мисткинею Галина Аксютіна знайома з 1989 року, коли Олена Павлівна почала організовувати виставки.

"Олена одна з тих художниць, яка не має спеціальної освіти, малює від душі. Вона була російськомовна, народилася в Павлограді. Її оточення було російськомовне, але українські пісні, як вона казала, у неї були в серці. Їх вона переспівала пензлем на папері", — говорить Галина Аксютіна.
 
Що відомо про Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка 27 травня 2023 року виповнилось 45 років від заснування Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Він був відкритий у будівлі, яка має статус пам’ятки історії та архітектури.

Художній музей російські окупанти розікрали на початку листопада 2022-го, з колекції, яка налічувала майже 14 тисяч одиниць, незаконно вилучили понад 11 тисяч творів мистецтва.

Після відходу російських військ з міста будівля музею двічі потрапляла під обстріл і зазнавала ушкоджень.

Працівники Херсонського художнього музею продовжують роботу з ідентифікації картин з колекції, які викрали військові РФ.