Електронні повістки та блокування банківських карток: адвокат роз’яснив оновлення мобілізації

7 месяцев назад 0

В Україні запустили е-реєстр військовозобов'язаних. Адвокат Андрій Межирицький роз'яснив оновлення мобілізації. Він висловився про можливість видачі електронних повісток та блокування банківських карток чоловіків.
Коли в Україні видаватимуть електронні повісткиУкраїнці активно обговорюють нововведення у мобілізації. Багато хто чекає на вручення повісток в електронному вигляді, зокрема через державну платформу "Дія". Юрист Андрій Межирицький пояснив, за яких умов військовозобов'язаним чоловікам можуть вручати електронні повістки.

Правозахисник нагадав, що зараз повістка вважається врученою, якщо у ній особисто розписався той, кому її видали. Щоб надсилати ці документи не в паперовому, а в електронному форматі, потрібно змінити законодавчі норми щодо мобілізації та служби в армії. У такому разі це буде можливо – за аналогією з повістками до суду. Там чітко зазначено, що людина повідомлена належним чином.

Межирицький зазначив, що судова та адвокатська практика говорить про те, що в Україні дуже часто скасовують штрафи через неявку до військкомату за повісткою. Справа в тому, що територіальним центрам комплектації та соціальної підтримки слід довести, що документ вручили правомірно.

Чи блокуватимуть банківські картки ухилянтівГромадяни побоюються можливого блокування своїх карток. Йдеться про банківські рахунки як фізичних осіб, так і підприємців. Андрій Межирицький заявив, що це теоретично можливо, якщо електронні повістки введуть у законодавчу площину.

Якщо чоловік не з'явиться на виклик, він понесе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Дані про нього передадуть до виконавчої служби. Потім у разі несплати порушника очікують наслідки.

Коментар Міністерства оборониУ Міноборони України повідомили, що працюють над оголошенням нововведень після запровадження електронного реєстру військовозобов'язаних.

"Ми погодимо позицію і, гадаю, вийдемо до всіх з однією позицією" , — зазначила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко.