Херсонське кладовище дніпровських кораблів

3 года назад 0

Тут 13 херсонських кораблів, які раніше перевозили дачників та катали Дніпром туристів, нині – у відстійнику. Цей флот належить адміністрації річкових портів. Де розташований відстійник та яка подальша доля цих кораблів…
У 5-му затоні за кілька хвилин від річкового вокзалу Херсона стоять судна, зняті з експлуатації. Їх майже півтора десятка. Найстаршому – понад 50 років, говорить начальник Нижньодніпровської адміністрації портів Микола Філін. Не так давно у відстійнику "Гімалаї".
" Років 6-7 тому він працював на дачних перевезеннях. Він був елітний прогулянковий теплохід. Це була палуба, тут дискотека. Ось тут були лавки, далі — столики. Вдень прогулянки, ввечері – дискотеки ", — каже Микола Філін.
Нині ці судна стоять, бо немає попиту на перевезення, розповідає начальник Нижньодніпровської адміністрації портів. У цій галузі чоловік більше півстоліття, пригадує, як все починалась.
" Цей флот був 54 одиниці, ми возили 9-10 мільйонів людей. Потім збудували міст і попит значно знизився. На дачні перевезення залишилось спочатку 12 суден, а сьогодні взагалі -5. А цей флот десь потрібно зберігати ", — говорить Микола Філін.

Цей відстійник цілодобово охороняється. Сьогодні на зміні Валерій та Володимир. Володимир Мороз — моторист. Понад сорок років пропрацював на таких теплоходах. Після виходу на пенсію, жартує, перейшов на їх охорону.
" Звісно пригадуємо, як були молоді, як працювали. Напрямків було багато — Гола Пристань, Олешки, Кардашинка, Збур'ївка, Рибальче, Геройське. Напрямків багато було і суден ", — каже Володимир Мороз.
Більшість цих суден на ходу, говорить Микола Філін. Їм потрібен лише ремонт. Останнім тут з’явився ось цей, під назвою "Хірург Юрженко".
" Пригнали його минулого року з Миколаєва. Працював Кореніха-Миколаїв на переправі. Сьогодні — непотрібний. Передали сюди, у Херсон. Хотіли пустити на прогулянки з Ушакова, але не йде, нерентабельно. Поставили у відстійник, але максимум 2 дні та він на ходу. Залили воду, закрили пробки й повністю теплохід на ходу ", — каже Микола Філін.
Вкладати гроші у ремонт нерентабельно, продовжує чоловік, адже попиту на перевезення немає. Але вихід, говорить, є. Дати друге життям цим суднам можуть нові власники.
" Пустять його під яхту чи під прогулянки. Але я 100 відсотків кажу, якщо людина його придбає чи у Дніпрі, чи у Запоріжжі, то ці судна будуть жити та працювати ще не менше 20 років ", — каже Микола Філін.
Щоправда, за словами Миколи Філіна, методики, як це зробити на сьогодні немає.
" Немає методики його реалізації. Воно належить начебто Міністерству транспорту, адміністрації річкових портів і Фонду Держмайна. І між ними іде розмова, як його реалізувати, як продати, а самої методики немає. Попит є на Оміки у тому ж Скадовську. Зацікавлений Очаків, але немає методики реалізації цього флоту, тому він так і залишається у нас, у відстійнику ", — говорить Микола Філін.
Суспільне Херсон