Херсонський художній музей ідентифікував ще дві викрадені окупантами картини

5 месяцев назад 0

У Центральному музеї Тавриди на одній з полиць у новоствореному фондосховищі, яке після перевезення мистецьких трофеїв з Херсона до Криму спорудили у концертній залі, незаконно зберігаються ще дві роботи, викрадені окупантами з Херсонського художнього музею в листопаді 2022 року. Вони потрапили у кадр двох сюжетів, які знімали пропагандистські канали в серпні та вересні 2023 року.

Поєднує ці твори не лише спільна доля та перебування на одній полиці, а й те, що автори робіт — учні Олексія Шовкуненка, і обидва викладали у мистецьких навчальних закладах.

Мойсей Вольштейн (1916-2000). Портрет ветерана праці Красильникова І.І. 1975. Полотно, олія. Художник одразу після закінчення Київського художнього інституту поїхав за розподілом викладати у Луганському художньому училищі, потім працював на Луганському художньо-промисловому комбінаті. Писав переважно портрети, пейзажі, натюрморти, надаючи перевагу темам, пов’язаним з історією Луганщини. Мойсей Вольштейн разом із Олександром Фільбертом вважається засновником луганської школи живопису.

Леонід Чичкан (1911-1977). Риби. 1966. Картон, олія. Заслужений діяч мистецтв Української РСР, професор Київського художнього інституту Леонід Чичкан був майстром тематичної картини, натюрморту, пейзажного та портретного живопису. Романтична краса Карпат, сила та врода мужніх гуцулів, картини з їхнього життя та історичного минулого – одна з головних тем у творчості художника. Однак серед улюблених мотивів митця є і натюрморти з рибою – майстер немов вихоплює моменти життя і у довершеній гармонії кольорів переносить їх на полотно.

До речі, це вже друга робота Леоніда Чичкана, перебування якої в стінах Центрального музею Тавриди доведене. Перша, «Гладіолуси», була виявлена на найперших фото, відзнятих після пограбування музею на початку листопада 2022 року.