«І досі багато бруду, який треба вивезти». Херсонці розчищають та дезінфікують будинки після повені

9 месяцев назад 0

Херсонці продовжують ліквідовувати наслідки підтоплення через підрив російськими військовими Каховської ГЕС. Жителі прибережних вулиць розчищають завали, викидають зіпсовані речі та меблі, дезінфікують оселі.

Херсонець  Віктор живе на одній з прибережних вулиць. Чоловік продовжує вивозити з будинку сміття.
"Сміття вистачає, третій раз вивожу. Якщо ще раз приїду, то знайду ще сміття. За місяць його кілограмами міряти важко. Спочатку викидали глину, розчин, цемент — усе, що попадало. Тепер буду меблі витягати", —  говорить Віктор. Херсон. Купи сміття, яке винесли люди із затоплених районів міста, 24 липня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
У дворі  Дмитра Семенова вода стояла на рівні трьох метрів.

"В будинку я ще не брався прибирати, хоча в оселі сміття буде більше, ніж у кого-небудь. Хлопці тут приїхали, прибрали те, що я сам витягнув із сараю та гаража. Багато було сміття, ціла гора. Я сказав, щоб трохи залишили для обсипки підвалу, а меблі та техніку я прибрав", —  каже Дмитро. Херсон. Один із затоплених будинків в мікрорайоні Корабел після того, як повінь відійшла, 24 липня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Біля кожного двору на одній із затоплених вулиць купи сміття. Місцевий житель  Георгій  розповідає, працюють під обстрілами російських військових. Людям допомагають волонтери.

"Волонтери виносять усе сміття сюди. Комунальники вивозять увесь бруд та прибирають. Але річ у тім, що тут починаються обстріли, і кожні 50 метрів лягає міна. Так воно начебто й не видно, ось, наприклад, будинок поруч зруйнований від вибуху",  — говорить Георгій. Херсон. Чоловік проходить повз сміття, яке винесли люди із затоплених районів міста, 24 липня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Волонтерка  Інна з друзями допомагає місцевим жителям.

"Ми дезінфікуємо приміщення, будинки від грибка, від бактерій, які потрапили в будинок. Миємо також спецзасобами, якщо треба, будинки, двори. Для цього робимо розчин — це хлорний розчин і розчин перекису. Також ми робимо хімічну обробку, і тоді приміщення буде готове, щоб пошпаклювати", — говорить Інна.

За інформацією пресслужби МВА, до ліквідації наслідків підтоплення залучили 28 одиниць техніки і понад 130 комунальників із шести областей України. З початку прибирання на міське сміттєзвалище вивезли понад п'ять тисяч тонн сміття – зіпсованих речей з підтоплених будинків, піску та мулу з вулиць.
 
Станом на 26 липня на Херсонщині комісії оглянули понад 1700 підтоплених після підриву Каховської ГЕС та зруйнованих внаслідок обстрілів РФ будинків, а люди почали отримувати виплати від місцевої влади та держави. У громадах місцеві жителі та волонтери просушують будинки та дезінфікують оселі.

Раніше керівник пресофісу ОВА Толоконніков повідомив, що на Херсонщині зросла кількість заяв на обстеження та надання компенсації за пошкоджене житло. Через те, що у 90 відсотків заявників з сіл немає документів на право власності, на місце роботи комісій будуть виїздити нотаріус або юрист.