Як відбувається реконструкція аеропорту «Херсон»

3 года назад 0

Перевіряли сьогодні, 27 жовтня, разом з керівниками Херсонщини, заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, який свій робочий візит до нашої області розпочав з ознайомлення з ходом реалізації програми «Велике будівництво» в міжнародному аеропорту «Херсон» – комунальному закладі Херсонської обласної ради.
Супроводжували заступника керівника Офісу Президента голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, його перший заступник – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський, новопризначений голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута. Також до заходу приєдналися народні депутати України Давид Арахамія та Володимир Іванов.

В аеропорту «Херсон» з 20 вересня розпочалася реконструкція злітно-посадкової смуги (ЗПС), що експлуатувалася понад 35 років і за цей час капітально не ремонтувалась.

Після завершення робіт довжина ЗПС становитиме 2600 метрів та розшириться до 60 метрів. Це дозволить приймати літаки категорії С (до 200 пасажирів на боту) і D (до 350 пасажирів на борту), а це літаки класу Boing 737-800, 900, 767-300 та Airbus 319, 320, 321. Більш того, повітряні ворота зможуть обслуговувати до 15 рейсів за добу, а пасажиропотік збільшиться до 500 тис. осіб на рік.

«Для Херсонщини аеропорт – це не лише піднесення туристичної галузі та бізнесу, а й розвиток ділових та культурних зв’язків з іншими країнами світу! Тож, для нас важливо, аби він працював на повну силу», – відзначив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

Реконструкція ЗПС аеропорту передбачена Державною цільовою програмою розвитку аеропортів на період до 2023 року на загальну суму 320,0 млн грн. За рахунок коштів обласного бюджету та аеропорту в сумі 4,7 млн грн розроблено проект «Реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Херсон» і отримано позитивний експертний звіт. Загальна кошторисна вартість проведення робіт з реконструкції ЗПС становить 473,148 млн грн.
На сьогодні з державного бюджету вже надано субвенцію в сумі 40,0 млн грн на реконструкцію ЗПС аеропорту, за рахунок яких:
– повністю розібрано ділянки існуючої ШЗПС із збірних бетонних плит ПАГ-18;
– повністю розібрано існуючі вимощення ШЗПС та кінцевих смуг гальмування із асфальтобетону;
– повністю проведено холодне фрезерування асфальтобетонного покриття на глибину 3см;
– закінчується улаштування корита під штучні покриття подовження, уширень, бічних смуг безпеки, майданчиків знепилення та на ділянці демонтованих плит ПАГ-18 (виконано – 68265,0 м3);
– повністю влаштовано вирівнюючий шар асфальтобетону 7 см протяжністю 2,0 км;
– продовжуються роботи з влаштування піщаної основи під нову частину ШЗПС на місці розібраних плит ПАГ-18 та на місці розширення смуги.
За матеріалами Херсонської обласної ради