Якою може бути Привокзальна площа в Херсоні після закінчення війни: архітектор представив план

4 месяца назад 0

  Архітектор Ігор Юрчак представив концепцію Привокзальної площі в Херсоні  якою вона має бути тоді, коли Україна здобуде перемогу у війні з Росією і росіяни припинять обстріли Херсона.

Із повним варіантом концепції того, якою має бути Привокзальна площа в Херсоні, Ігор Юрчак поділився зокрема з журналістами .

Архітектурні та історичні особливості Привокзальної площі в Херсоні Знайомство гостей з Херсоном починається з привокзальної площі, яка є початком проспекту Незалежності, йдеться в проєкті. Він (проспект, — ред.) є історичною та містобудівною віссю міста, на яку нанизані об'єкти основних історичних подій. Привокзальна площа на схеміФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
Центральна частина площі відокремлена від пішоходів щільним транспортним потоком та хаотично розташованими по периметру торгівельними спорудами, які звужують простір та створюють дискомфорт перебування на цій території. Кільцевий рух громадського транспорту з зупинками та торгівельними павільйонами, що зосереджені на цих зупинках, створюють додаткові перешкоди для пішоходів центральної частини. Оскільки кінцеві і початкові зупинки маршрутів рознесені по різним сторонам площі, існує додаткова незручність у переміщенні пасажирів і є передумовою дезорієнтації в просторі. Перенасичення людьми периметральної частини контрастує з невикористаною площею центру.

Історично, площа була відірвана від міста. Лише з часом, проміжок між містом і вокзалом, де був пустир і цвинтар, забудували. Мережа вулиць і кварталів заповнила цей проміжок. Привокзальна площа на старих листівках ХерсонаФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Привокзальна площа на старих листівках ХерсонаФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Херсонський вокзал в різні часиФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
Традиційно в’їзд/вхід у середньовічне місто здійснювався через міську браму, зазначають у концепті. Брама – це вітальний символ міста Херсона, зображена і на його гербі. Херсон з більш, ніж 200-літньою історією, стоїть на землі з історією у кілька тисячоліть. Тож херсонська земля завжди була «брамою»: для мандрівників, торговців та гостей. Це відкрита гостинна брама, кордон, межа. Для ворога та підступних сусідів — фортечна брама, лінія оборони. З часів Русі, коли тут було літописне місто Олешшя; як в часи Великого Князівства Литовського, коли тут були сторожові вежі та кордони; як в добу козацьку, коли тут стояли оглядові вежі, так і в часи воєн з Османською імперією, коли тут було збудовано херсонську фортецю з кам'яними брамами. Історичні брами в різних містахФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Історичні брами в різних містахФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Українські аналоги привокзальних площФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Зарубіжні аналоги привокзальних площФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
Також у плані-концепції зазначені місце вокзалу в генеральному плані міста та у транспортній розв'язці.

Як виглядає проєкт Привокзальної площі в Херсоні Переходимо власне до того, як може виглядати Привокзальна площа в Херсоні.

На головній осі проспекту Незалежності, яку завершує будівля вокзалу, знаходиться головний акцент композиції Привокзальної площі –  скляна 6-ти поверхова арка-ворота, символічна «Брама» . Зі сторони вокзалу крізь неї проглядається перспектива проспекту, а на під'їзді до вокзалу зі сторони проспекту у просвіт Брами видно будівлю вокзалу.

Брама розміщена в геометричному центрі кругової композиції площі, що стилістично пов'язана ще з одним символом Херсонщини – кавуном. Між опорами Брами розміщений макет проспекту Незалежності, з позначеними основними будівлями і посиланням (QR-коди) на ключові події, що відбувалися на проспекті. Мощення виконано з застосуванням червоної гранітної крихти.

Як бачите місце херсонському кавуну у концепції знайшлось провідне. План вигляду Привокзальної площіФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   План вигляду Привокзальної площіФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
Концептуальні елементи майбутньої площі:

  • Індивідуальні тіньові навіси-ліхтарі з доступом до WI-FI та можливістю підзарядки ґаджетів – це стилізовані «зернятка» кавуна.
  • Доповнюють символіку сучасної Херсонщини два дзеркальних басейни-фонтани, розташовані на поперечній осі площі, що символізують Дніпро.
  • Брама з'єднує лівий і правий береги.
  • По периметру радіальної площі розташована смуга газонів-квітників з травами та сухостоєм, як посилання на Дніпровські плавні.
  • Доповнюють периметр площі ландшафтні куточки, що обмежені підпорними стінками з можливістю розміщення лав.
  • Підпорні стінки частково обмежують доступ до піднятих газонів, що зберігає їх від витоптування і псування.
  • План вигляду Привокзальної площіФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак   Мультифункціональний комплекс «Брама»Фото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
    Скляна 6-ти поверхова будівля з підземним поверхом. Площа кожної опори «Брами» — 144 кв.м. Дах – ресторан з оглядовим майданчиком. Кожна з опор має панорамні скляні зовнішні ліфти, розміщені з внутрішньої частини «Брами». План мультифункціонального комплексу «Брама»Фото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
    Доступ у підземний простір площі здійснюється або з в'їздів зі сторони Бериславського шосе, або зі сторони проспекту Незалежності. Також можливий доступ з будівлі вокзалу при його відповідній реконструкції з метою підвищення ефективності використання підземних сховищ. В східній частині розміщений паркінг на 100 паркомісць, в західній – торгівельні приміщення, сховища та камери схову. Підземний простір вокзалуФото: Документ «Концепція реконструкції Привокзальної площі в місті Херсон»Автор:  Ігор Юрчак
    В плані передбачена також і супутня зона:
  • центральною є збережена пішохідна алея, до якої дотичні, відповідно: відкритий міні-магазин (520кв.м.),
  • дитячий майданчик з дитячим кафе, фуд-корти, що вписані в вільні від зелених насаджень ділянки.
  • зі східної сторони зони розташована гостьова парковка на 32 паркомісця.
  • на цій території максимально збережені всі зелені насадження.

Центральна алея оздоблена тіньовими перголами, які фіксують відповідні підзони. На перетині центральної осі цієї зони і поперечної зони головної площі, розташована скульптурна композиція — стилізований символ.

Обов'язковими супутніми проєктами мають бути реконструкція вокзалу та удосконалення мережі громадського транспорту

Автор проєкту — архітектор  Ігор Юрчак , за участі архітекторки Валерії Семенової, а також Олексія та Павла Білецьких і Наталі Чернишової.

Про унікальність Привокзальної площі в Херсоні та архітектурну провокацію: що каже автор про свій проєкт Насправді ідея самої площі народилася ще до війни, каже автор проєкту Ігор Юрчак: «Саме з цією Брамою. Вона обростала аналітикою і обґрунтуванням. Я проаналізував майже всі привокзальні площі великих міст України. Чесно скажу, був в розпачі від того, що побачив.

Навіть такі поважні міста, як Харків, Одеса, Дніпро, Житомир, Вінниця та інші. Єдина привокзальна, яка варта уваги, — це у Тернополі, навіть не Львів. Схоже, байдуже ставляться до тих, хто приїжджає до більшості міст України потягом, бо з перших хвилин місто зустрічає їх занедбаним простором, з хаотичним транспортом та притулком для бомжів, з дезорієнтованими комунікаціями та благоустроєм позаминулого століття.

Саме тому хотілося в Херсоні зробити сучасний, комфортний простір, з місцевою автентикою і тими символами, які запам'ятаються і будуть візитівкою міста».

Ситуація з Привокзальною в Херсоні унікальна тим, що прямо від неї починається головна вулиця міста. Аналогів цьому немає в інших містах. «Звідси, з Привокзальної, видно Дніпро, і, відповідно, з Дніпра видно вокзал. Будівля самого вокзалу визнана пам'яткою архітектури, і дзеркальна Брама стане його своєрідним оздобленням. Чим ближче ми наближаємося до Привокзальної, тим ширше розкривається «рама-брама» довкола цієї будівлі.

Бракувало простору перед вокзалом. Він був відрізаний і транзитним транспортом і хаотично розташованими тимчасовими торговельними спорудами, які стискали і без того невеликий простір, відданий пішоходам. В концепції ці простори об'єднані і відвідувачі одразу занурюються в атмосферу автентичних символів і «артефактів», де можна вільно пересуватися і комфортно перебувати стільки, скільки завгодно. Місце зустрічей і можливості відпочинку, і жадана тінь, і дотик до природи, до води. Чи не саме таким має бути громадський простір?

Так, це свого роду архітектурна і містобудівна провокація. Щоб змінити традиційний погляд і спробувати сприйняти зовсім неочікувану альтернативу».

Думаю, що саме такий варіант організації Привокзальної створить не тільки давно очікувану зручність, а й зробить образ сучасного міста Херсон з його великою історією впізнаваним.
Варто також додати, що Ігор Юрчак та Олена Афанасьєва є  Музею спротиву у Херсоні. Музей спротиву, за баченням авторів цієї ідеї, має стати новим культурним простором у нашому місті. Звести його пропонують на херсонській набережній поблизу готелю «Фрегат». Пояснюють таку локацію доволі просто — таким чином гості міста зможуть легко до нього потрапити.

Нагадаємо, що 26 грудня російські військові обстріляли херсонський вокзал і дуже сильно пошкодили будівлю.

Євгенія Вірлич