Ігор Колихаєв: Херсонці мають отримувати якісне та доступне тепло

2 года назад 0

З початком опалювального сезону херсонці почали отримувати окремі платіжки за спожите тепло, абонентську плату та нову платіжку за сплату обсягу теплової енергії на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення.
З цього приводу, за участі очільника міста Ігоря Колихаєва, у міськраді провели пресконференцію, на якій керівники тепропостачальних підприємств відповідали на ці та інші питання.
Заступниця голови правління АТ «Херсонська ТЕЦ» Олена Кузьміна доповіла, що 3 грудня 2021 року Верховна Рада України прийняла зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно внесені зміни до Постанови КМУ «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» № 830, якими затверджені зміни в розрахунках споживання теплової енергії для абонентів.
Зокрема з’явився новий платіж – абонплата – платіж, який споживач щомісячно протягом року сплачує виконавцю комунальних послуг за індивідуальним публічним договором. Сума абонплати формується із загальний тарифу на теплову енергію, що містить в собі наступні складові – виробництво, постачання та транспортування.
Минулого опалювального сезону абонплата входила в тариф на теплову енергію, наразі її нараховують окремим платежем. Слід зазначити, що граничний розмір нарахованої абонплати не може перевищувати суму затверджену Постановою КМУ 21 серпня 2019 року № 808. Як приклад, з грудня поточного року споживачі АТ «Херсонська ТЕЦ» сплачують абонплату в розмірі 35,17 грн.
Слід зазначити, що укладати індивідуальні публічні договори почали з жовтня 2021 року, але при бажанні ОСББ або ЖБК існує законодавча можливість перейти на колективну форму договору та сплачувати згідно показників загальнобункових лічильників одним рахунком.
Також зміни відбулися й у платіжках за послугу з постачання теплової енергії. А саме – з’явився новий платіж за сплату обсягу теплової енергії на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення (ВПО). Багато скарг та звернень надходить від споживачів, адже вони плутають платіж на ВПО з оплатою за споживання теплової енергії, але це різні платежі.
Обсяг теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення – втрати теплової енергії у трубопроводах та в обладнанні внутрішньобудинкової системи опалення поза межами опалюваних приміщень, опалюваних місць загального користування та допоміжних приміщень, а також обсяг теплової енергії від транзитних ділянок трубопроводів цієї системи, що надходить у приміщення з індивідуальним опаленням та приміщення, у якому комунальна послуга з постачання теплової енергії не надається.
Тобто, у платіжках за опалення цього опалювального сезону, обсяг теплової енергії, спожитої за показаннями загальнобудинкового лічильника чітко розподілено на обсяг теплової енергії, витрачений на опалення помешкання споживача та обсяг теплової енергії, витрачений на забезпечення функціонування ВПО.
Минулого року обсяг теплової енергії на функціонування ВПО розподілявся між споживачами, які отримують послугу з централізованого теплопостачання, наразі – на усіх мешканців будинку без виключення. Сума такого платежу формується кожного місяця залежно від показника внутрішньобудинкового лічильника.
«Дорожче ніхто не платить – плата нараховується у рамках теплового лічильника. Тобто більше зафіксованих лічильником гігакалорій, спожитих у звітному місяці будинком тепла, ніхто не платить», – зауважує заступниця голови правління АТ «Херсонська ТЕЦ» Олена Кузьміна .
Керівниця КП Херсонтеплоенерго» Олена Дзекан-Полякова додає, що втрати теплової енергії від пошкодження ізоляції тепломереж – це втрати самого підприємства, а не споживачів, адже вони платять лише за показниками лічильників.
Херсонський міський голова Ігор Колихаєв резюмував зустріч зазначивши: «Херсонці безперечно мають отримувати якісне та доступне тепло. Якщо є питання або нарікання до нашої роботи – звертайтеся, ми завжди відкриті до діалогу. На жаль, місто перебуває у неоптимістичних реаліях, тепломережі будувалися ще за радянської влади, їх зношеність становить 70%. Але мушу наголосити: наразі тепло, що подається до осель херсонців, не окупає витрат».
Підписана в 2014 році угода з ЄБРР не відповідає реальній ситуації через зріст цін на газ та електроенергію. Виходячи з існуючих цін на енергоносії – тариф на теплову енергію має становити 7500 тис грн за Гкал.
Наразі місто веде перемовини з фахівцями щодо підключення центральної частини міста, Таврійського мікрорайону до альтернативних видів опалення. Триває пошук шляхів вирішення проблеми з теплопостачанням. Зокрема, розглядають можливість встановлення котлів, що працюють на альтернативних видах палива, а також встановлення котлів індивідуального опалення.
«Ми даємо альтернативу херсонцям, але відключення від централізованого опалення можливе лише за двох умов: за наявності індивідуальних котлів обігріву в 50% квартир будинку та відсутність заборгованості за водо- та теплопостачання», – додав очільник міста.
Нагадаємо, що борг споживачів перед КП «Херсонтеплоенерго» становить 140 млн. грн. та 165 млн. грн перед АТ «Херсонська ТЕЦ». Зазначені підприємства пропонують споживачам укладати договори з реструктуризації боргу.
Для того, аби оформити договір, споживачам АТ «Херсонська ТЕЦ» потрібно звернутися до служби збуту теплової енергії, що знаходиться за адресою: пл. Павла Дубинди, 3.
Крім цього, МКП «Херсонтеплоенерго» з 13 грудня розпочало акцію «Уклади договір реструктуризації боргу без попереднього внеску” для тих споживачів, які не мають можливості сплатити борг у повному обсязі. Для укладання договору звертайтеся до юридичного відділу МКП «Херсонтеплоенерго» (каб. 107). Отримати консультацію можливо за номером +380552410194.
Херсонська міська рада