На Херсонщині перевіряють чи були обстежені поля, на яких підірвались трактористи

8 месяцев назад 0

На Херсонщині перевіряють чи були обстежені поля, Про це в марафоні "Єдині новини" повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"По кожній перевіреній ділянці землі видається довідка. Чи була вона в цих випадках, повідомлять правоохоронні органи. На жаль, у нас не всі аграрії чекають, поки в них перевірять поля, і виходять працювати, попри такий ризик", — сказав Соболевський.

Також він повідомив, що процес розмінування територій триває постійно, допомагають у цьому й інші регіони.

"Наші вибухотехніки кожен день збільшують обстежені території, але якщо там був обстріл, стовідсотково не можемо сказати, що там щось не залишилося. Над цим працюють і поліція, і ДСНС, але великий обсяг робіт і велика територія",  — сказав Соболевський.

Правила безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів В ДСНС радять не нехтувати безпекою і нагадують як діяти, якщо знайшли вибухонебезпечний предмет. Правила на сторінці у Facebook  пресслужба ГУ ДСНС в Херсонській області.

  • У жодному разі не можна торкатись та пересувати підозрілий предмет руками.
  • Треба позначити палицями (одягом, камінням тощо) місце, де знаходиться підозрілий предмет.
  • Попередити про знахідку інших людей поруч. Відвести їх та самим відійти на відстань не менш як 100 метрів.
  • Єдиним офіційним каналом повідомлень про виявлення підозрілих вибухонебезпечних предметів є дзвінок на екстрені номери “101” або “102”.
  • Не можна користуватись телефонами або іншими засобами радіозв`язку поблизу підозрілого предмета.
  • Ні в якому разі не можна розбирати підозрілий предмет, витягати з нього вибухову речовину або детонатор.
  • Пам'ятати, що на небезпечну знахідку можна натрапити у неочікуваних місцях: полях, лісах, водоймах, городах та руїнах.
  • Активувати вибухонебезпечні предмети може навіть найменший зовнішній вплив — удар, струс, тертя, нагрівання.
  • Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що аби прискорити процес розмінування Херсонщини, наступного року кількість людей, які залучені до цього процесу, збільшать до 10 000.

    Також речник Нацгвардії Руслан Музичук повідомив, що для очищення території Херсонської області від залишених російськими військами мін та снарядів сапери Нацгвардії України застосовують комплекс дистанційного розмінування.