На Херсонщині відбувся фестиваль рибальської юшки

4 года назад 0

Вже вдруге у селі Кізомис Білозерського району Херсонщини збираються кухарі , аби показати свою майстерність. Цього року взяли участь 6 команд.
Юшку на Херсонщині варять із різних сортів риби. Кізомиська громада минулого року отримала перше місце за приготування юшки. Цьогоріч, кажуть кухарі, інгредієнтами не обмежувались, бо по-справжньому смачна юшка робиться з декількох видів риби.
Об’єм казана у якому варить юшку кухарка Анна Джурмій — 75 літрів, тому страва готується півтори години: "Риба в нас різного сорту – це карась, товстолоб, окунь, судак. Спочатку ми відварюєм голови, робимо бульйон насичений, потім добавляємо картоплю, цибулю, моркву і, коли картопля зварилася, кидаємо інші частини риби і заправляєм помідорами".
Традиційно юшка вариться у казані, але у кожного кухаря — власний рецепт. Команда Станіславської ОТГ переконана, їх юшка запашна і смачна, бо є секретний компонент, який зробить страву неперевершеною, — говорить кухар Віталій Черняк: "Треба старатися, вкладати всю душу, не так просто, а для того, щоб юшка була смачна та добра, треба всю душу вкладати".
Журі оцінює приготовлену страву за різними критеріями : смак юшки, його вигляд, подача і презентація, — каже Альона Зелінська: " Головна мета нашого фестивалю, це пропаганда, популяризація культурної спадщини, українських народних традицій, тому що це дуже важливий елемент локальної ідентичності , яка є запорукою зргуртованості і об'єднання громади".
Поки варилася юшка, гостей розважали концерною програмою. Окрім кулінарного конкурсу, в програмі фестивалю були і інші розваги: ярмарка та концертна програма: "Такі фестивалі об’єднують людей. Всі з гарним , позитивним настроєм і все класно", — говорить гостя фестивалю Олена Калініна.
Цьогоріч організатори фестивалю визначали номінації так, щоб кожна команда отрмала нагороду.

За матеріалами Суспільне. Херсон