На Херсонщині зростає ціна «борщового набору»

2 года назад 0

На сьогодні в Херсоні 3-4-літрова каструля борщу коштує в межах ста гривень, чи ще більше.
Адже сильно подорожчали, насамперед, овочі, без яких того борщу не зварити. Взимку вони дорожчають завжди, але цьогоріч ціни дуже підскочили далеко не тільки через фактор міжсезоння – спрацювали суто економічні чинники, — зауважує о чільник фермерського господарства «Зоря Херсонщини» Леонід Кириченко:
"Для обслуговування складського комплексу, де зберігаємо овочі, потрібне й пальне для техніки,й електроенергія. А все воно дуже подорожчало – тільки за кіловат електроенергії платимо по п’ять гривень. Зараз готуємося до сезону весняних польових робіт, почали підживлення ріллі добривами. А тонна аміачної селітри також «стрибнула» втричі, — нарікає Леонід Петрович.
От і зростають відпускні ціни, за якими постачаємо вітамінну продукцію до торговельних мереж. Скажімо, минулої осені капуста білокачанна коштувала 6-7 гривень за кілограм, тепер 17-18, буряк був 8 гривень, зараз – 12-14, так само морква й цибуля. Та гадаю, ціна овочів уже сягнула свого максимуму, і більше вони до літа вже не дорожчатимуть. Дефіциту їх також не очікую – у мене, наприклад, на складах їх вистачить, аби торгувати до травня. А там молода капуста й морква підуть".
На стан ринку плодоовочевої продукції в Україні сильно впливає і відсутність грамотного планування. Фермери й сільськогосподарські підприємства не об’єднуються у кооперативи, й спільно не визначають, чого й скільки потребуватиме споживач. Керуються, переважно, власним досвідом та порадами колег – «хто в ліс, хто по дрова».
Як наслідок, позаминулого року було перевиробництво тих же овочів, а минулого року площі під них скоротилися в середньому на двадцять відсотків, і виник певний дефіцит, що позначилося на зростанні цін. Через цей хаос важко прогнозувати, скільки ж коштуватиме «борщовий набір» надалі. Ціни можуть як підскочити, так і знизитися, і навіть найповажніші експерти не в змозі визначитися, що з ними станеться.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день