На окупованій Херсонщині без страхового полісу немає медичної допомоги: навіть при екстреному виклику швидкої допомоги

4 месяца назад 0

На тимчасово окупованій території  Херсонщини окупанти впроваджують новий захід примусової паспортизації та контролю за мешканцями, спрямованого на обмеження доступу до медичних послуг.

Про це повідомляє сайт Центру журналістських розслідувань.

Починаючи з 2024 року, жителям тимчасово окупованих територій Херсонської області для отримання будь-якої медичної допомоги буде обов'язково мати поліс медичного страхування. Цей поліс знадобиться навіть при екстреному виклику швидкої допомоги.

Лікарі усіх медичних установ отримали вказівку від керівництва: починаючи з 1 січня 2024 року вони повинні вимагати у пацієнтів поліс обов'язкового медичного страхування (ОМС).

"Зазначають, що запитувати наявність полісу слід навіть при екстреному виклику. Водночас наголошують: вирішення виїзду – залишається нашим рішенням, але виклик до людини без полісу не буде оплаченим" , – повідомляє фельдшерка швидкої допомоги з сусіднього до Генічеська Мелітополя.
Оголошення про вимогу пред'явлення поліса ОМС для отримання безкоштовної медичної допомоги в Херсонської області з 2024 року було опубліковане в «офіційних» телеграм-каналах окупантів.

"При кожному зверненні до медичного закладу слід мати при собі особисті документи: паспорт, СНІЛС, поліс ОМС" , – зазначено в оголошеннях окупаційної адміністрації  Генічеської громади .
Місцеві мешканці підтверджують, що вже отримали повідомлення про те, що з 9 січня, після новорічних канікул, для візиту до лікаря потрібно мати при собі пакет документів.

За словами жителів Генічеська, наразі поліси ОМС, видані на тимчасово окупованій території Херсонської області, не приймають в окупованому Криму.

Примусове залучення мешканців окупованих територій до системи медичного страхування стає ще одним інструментом примусової паспортизації та порушення Міжнародного гуманітарного права.