Нацгвардійці на Херсонщині розмінували 84 кілометри ліній електромереж

6 месяцев назад 0

Вже майже 20% правобережжя Херсонщини очищено від російського вибухонебезпечного залізяччя. Йдеться про понад 133,5 тисяч гектарів територій, з яких майже 112 тис. гектарів – землі сільськогосподарського призначення.

Як розповів під час брифінгу у  командир інженерно-саперного взводу “Хаджибей” Нацгвардії України Сергій Узунов, розмінування деокупованої території правобережжя триває вже рік навіть під обстрілами, але для повного очищення української землі знадобиться ще багато часу і сил.

“Ворог після відступу залишає смерть і небезпеку. Він мінує все: від кинутих машин, будинків, приміщень до дитячих іграшок і навіть домашніх тварин. Російські окупанти підступні, тому зараз на Херсонському напрямку працюють на розмінування як Нацгвардія, так ДСНС, Нацполіція  і окремі підрозділи Збройних сил України. Ми розміновуємо житлові будинки, дороги, сільськогосподарські землі. Роботи багато” , – повідомив командир інженерно-саперного взводу.

За рік знищені десятки тисяч боєприпасів: мін, фугасів і небезпечних предметів. Всі знайдені вибухонебезпечні речі знищуються. Після утилізації не залишається нічого небезпечного. 

“Українці на знищених територіях дуже допомагають в розмінуванні. Люди втомилися спочатку від окупації – ворог їх грабував, мародерів, вивозив все цінне, катував. Вони не хочуть, щоб окупанти повернулися, тому завжди сприяють українським військовим та підключаються до наших дій, коли ми приїжджаємо на розмінування” , — зазначив Сергій Узунов.

За весь час після звільнення правобережжя Херсонської області російські окупанти не припиняють обстрілювати українські території. Розмінувальники також попадають під ворожий вогонь.

“Нещодавно в нас був випадок, ми розміновували біля населеного пункту, спочатку прилетів розвідувальний дрон окупантів, а потім нас почали накривати артилерією і мінометним вогнем. Ми всі — добровольці, всі знаємо, на що йдемо” , — розповів командир інженерно-саперного відділення підрозділу “Хаджибей” НГУ Ренар.

За словами Узунова, одним з найважливіших завдань зведеної групи розмінування НГУ на Херсонщині є повернення в деокуповані населені пункти цивілізації. Відновлення постачання газу, води, електрики в будинки українців після російських руйнувань.

«Так наші сапери розмінували 84 кілометри ліній електромереж, щоб фахівці-електрики змогли здійснити безпечне підключення» , – зазначив командир Узунов Сергій.

Фото ілюстративне з відкритих джерел